След протести на прокуратурата в Плевен и Велико Търново, ВКС постанови доживотни присъди за четирима мъже, извършили грабеж, придружен с жестоко убийство на две възрастни жени в с. Стежерово

16 Март 2016 г.

Четиримата подсъдими са признати за виновни и осъдени на доживотен затвор при първоначален специален режим за извършени грабежи, придружени с убийството на две възрастни жени - престъпление по чл.199, ал.2, т.2, пред.1 вр. чл.198, ал.1 вр. чл. 20 ал.2 вр. чл. 26 ал.1 НК.

След протест на Окръжна прокуратура – Плевен срещу оправдателна присъда на първа инстанция, подържан от Апелативна прокуратура – Велико Търново, Върховен касационен съд потвърди осъдителната присъда на въззивната инстанция, с която са наложени доживотни присъди на четирима мъже, извършили грабеж придружен с жестоко убийство на две възрастни жени в плевенското село Стежерово.

Четиримата подсъдими са признати за виновни и осъдени на доживотен затвор при първоначален специален режим за извършени грабежи, придружени с убийството на две възрастни жени - престъпление по чл.199, ал.2, т.2, пред.1 вр. чл.198, ал.1 вр. чл. 20 ал.2 вр. чл. 26 ал.1 НК.

Мемиш А., Рамадан Ш., Мемиш М. и Юсеин Р. са осъдени за това, че на 14.07.2010 г., в село Стежерово, област Плевен, за времето от 00,00 ч. до 03,00 ч., в съучастие, като съизвършители, при условията на продължавано престъпление, отнели чужди движими вещи /пари/, като употребили за това сила, от владението на Р. М. от същото село и направили опит да отнемат чужди движими вещи от владението на М. И. с намерение противозаконно да ги присвоят, като опита е недовършен по независими от дейците причини и грабежите са придружени с убийството на двете възрастни жени.

На 14.07.2010 г. за времето от 00,00 часа до 03,00 ч. в съучастие, като съизвършители, отнели чужди движими вещи – 120 лева от владението на Р. Г. М., с намерение противозаконно да ги присвоят, като употребили сила и грабежа е придружен с убийството на възрастната жена.

На 14.07.2010 г. за времето от 00,00 часа до 03,00 ч. в съучастие, като съизвършители направили опит да отнемат чужди движими вещи - пари от владението на М. Н. И., с намерение противозаконно да ги присвоят, като употребили сила, и опита е останал недовършен по независещи от дейците причини и придружен с убийството на жената.

Мъжете знаели предварително, че двете възрастни жени живеели сами и скоро са получили пенсии. Влезли късно вечерта в къщата на едната, като убили кучето, за да не лае. Завързали жената за леглото и й запушили устата, след като претърсили и взели намерените 120 лв. След това минали в съседната къща, нападнали и другата жена, която също завързали и след като претърсили за пари напуснали селото. Оставените в безпомощно състояние възрастни жени малко по-късно починали.

 Подсъдимите са осъдени да заплатят солидарно сумата от по 20 000 на близките на убитите за претърпени неимуществени вреди.

 Осъдените са задържани под стража  и наложените присъди доживотен затвори са приведени в изпълнение.