Обвиняемият за убийството в Девня остава в ареста, след като Варненският апелативен съд уважи протеста на Окръжната прокуратура във Варна срещу определение на Окръжния съд

15 Март 2016 г.

32-годишният Виктор Панайотов, който е обвиняем за убийството на М.Т. от Девня, остава в ареста с най-тежката мярка за процесуална принуда „Задържане под стража”, след като днес, 15 март 2016 г.,  по протест на Окръжната прокуратура във Варна състав на Варненския апелативен съд отмени определението на Варненския окръжен съд като незаконосъобразно и необосновано.

32-годишният Виктор Панайотов, който е обвиняем за убийството на М.Т. от Девня, остава в ареста с най-тежката мярка за процесуална принуда „Задържане под стража”, след като днес, 15 март 2016 г.,  по протест на Окръжната прокуратура във Варна състав на Варненския апелативен съд отмени определението на Варненския окръжен съд като незаконосъобразно и необосновано. С произнесеното от Окръжния съд миналата седмица определение беше изменена мярката за неотклонение на 32-годишния мъж от „Задържане под стража“ в „Домашен арест“. Днешното определение на Апелативния съд не подлежи на обжалване.

Апелативният съд сподели извода, че в хода на разследването, започнало на 28 ноември 2015 г., когато тялото на жертвата бе открито в двора на детската градина в девненския квартал „Повеляново“ с множество прободни рани, са събрани доказателства, множество гласни свидетелства, експертизи и материали, от които може да се направи обосновано предположение, че Панайотов е автор на  убийството, за което е привлечен като обвиняем, но не прие извода на Окръжния съд, че е отпаднала опасността той да се укрие или да извърши друго престъпление, както и да въздейства върху свидетели за разкриване на обективната истина.

Наказанието за престъплението по член 115 от Наказателния кодекс – умишлено убийство, за което е привлечен като обвиняем Панайотов, се наказва с лишаване от свобода от десет до двадесет години, изтъкна  в пледоарията си апелативният прокурор. Без мотиви, абсолютно декларативно, Окръжният съд в определението си е направил извода, че не е налице реална опасност обвиняемият да се укрие или извърши друго престъпление, заяви представителят на Апелативната прокуратура в днешното съдебно заседание. Настоящият казус е в хипотезата на член 63, ал. 2, т. 3 от НПК и  реалната опасност Панайотов да се укрие е налице, ако липсват други доказателства, които да я оборят, когато лицето е привлечено като обвиняем за престъпление, което се наказва минимум с 10 год. лишаване от свобода. В пледоария та си апелативният прокурор заяви, че няма законови изисквания прокуратурата да съобщава на съда, който разглежда мярката за неотклонение, какви  процесуално-следствени действия предстоят, нито пък съдът, който се произнася по обжалване на мярката за неотклонение, има право да ги контролира.