Великотърновският апелативен съд потвърди 30 годишната осъдителна присъда на Илиян Красимиров Здравков

11 Март 2016 г.

Апелативен съд-Велико Търново с решение от 11 март 2016 г. потвърди 30 годишната присъда на Илиян Здравков, признат за виновен в извършването на грабеж с убийство, при условията на опасен рецидив, на студентката от В.Търновския университет Вероника Трайчева.

Апелативен съд-Велико Търново с решение от 11 март 2016 г. потвърди 30 годишната присъда на Илиян Здравков, признат за виновен в извършването на грабеж с убийство, при условията на опасен рецидив, на студентката от В.Търновския университет Вероника Трайчева. Първоинстанционният съд осъди Здравков на Доживотен затвор, но това наказание беше заменено с 30 годишна присъда, в съответствие със задължителните правила на чл. 58а ал.2 и ал.3 от НК. Замяната се наложи поради разглеждане на делото в условията на съкратено съдебно следствие.

Жалбата на Здравков с искане за по-ниско наказание беше отхвърлена категорично от състава на Апелативен съд-В.Търново, след отчитане на  изключителен превес на отегчаващите отговорността му обстоятелства, както и високата степен на обществена опасност на извършеното престъпление и на осъдения.