Районна прокуратура-Карлово привлече като обвиняеми три лица за опит за телефонна измама за 5 000 лева

9 Март 2016 г.

Днес, 9 март 2016 г., Районна прокуратура-Карлово привлече като обвиняеми Васил В., на 29 г. от гр. Троян, Кольо Н., на 26 г. от гр. Горна Оряховица и Гергина М., на 31 г. на 31 г., от гр. Горна Оряховица, за опит за измама след предварителен сговор с две или повече лица неустановени по делото, с цел да набавят за себе си и за другиго имотна облага – престъпление по чл. 210 ал. 1 точка 2 във връзка с чл. 209 във връзка с чл. 18 предложение 2 от Наказателния кодекс.

Днес, 9 март 2016 г., Районна прокуратура-Карлово привлече като обвиняеми Васил В., на 29 г. от гр. Троян, Кольо Н., на 26 г. от гр. Горна Оряховица и Гергина М., на 31 г. на 31 г., от гр. Горна Оряховица, за опит за измама след предварителен сговор с две или повече лица неустановени по делото, с цел да набавят за себе си и за другиго имотна облага – престъпление по чл. 210 ал. 1 точка 2 във връзка с чл. 209 във връзка с чл. 18 предложение 2 от Наказателния кодекс. Деянието е извършено от Кольо К. при условията на опасен рецидив. Той е осъждан десет пъти за различни престъпления – кражби, шофиране на МПС без свидетелство за управление, измама и грабеж. 

Трите лица са били задържани при специализирана операция под ръководството на Районна прокуратура-Карлово и ГД „Национална полиция“. Акцията е проведена на 8 март 2016 г. на територията на гр. Горна Оряховица с участието на служители от отдел „Криминална полиция“ към ОД на МВР-Пловдив, на ОД на МВР-Велико Търново и на РУ на МВР-Карлово.

До момента е установено, че на 29 февруари 2016 г. е бил направен опит за измама на 73-годишната Й.К. от гр. Карлово. Същия ден по телефона на пенсионерката се обадила непозната жена. Тя съобщила, че племенницата й, която живеела в Испания, изпратила колет с документи и 40 000 евро. Попитала възрастната жена дали има спестени пари. Пенсионерката отвърнала, че държала 5 000 лева в банка. По настояване на непозната жена, Й.К. отишла да ги изтегли, за да ги предаде за „освобождаване“ на пратката. След подаване на сигнал в полицията предаването на сумата е било осуетено от полицията.  

В момента се изяснява ролята на всеки от тримата в извършеното деяние. Установява се съпричастността им и към други телефонни измами на възрастни хора, извършени в страната.

Днес с постановление на наблюдаващия прокурор в ареста за срок от 72 часа са задържани Васил В. и Кольо К. Гергина М. е с наложена мярка за неотклонение „подписка“. Предстои да бъде внесено искане в Районен съд-Карлово за вземане на най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо Васил В. и Кольо К. При претърсвания в помещения, ползвани от тримата обвиняеми, са били иззети телефонни апарати и сим карти, една от които е използвана за извършване на опита за измама. Тримата обвиняеми са разпитани пред съдия.   

Под ръководството на Районна прокуратура-Карлово продължават процесуално-следствените действия – разпити на свидетели, назначени са експертизи и др.

Описанията по-горе опит за телефонна измама е от типичните схеми, прилагани от извършителите на подобни деяния. Позвънява се на случайно избрани телефонни номера и под предлог за освобождаване на колетни пратки, закупуване на климатици или възникнала авария на елекропреносната мрежа, при която пострадал близък/роднина, се искат от потърпевшите парични суми в различни размери. 

Отново напомняме на хората да не се доверяват на непознати и по никакъв повод да не дават пари на ръка. При всяко съмнение, че може да става дума за измама, да подават своевременно сигнали в полицията.