Окръжна прокуратура-Пловдив внесе обвинителен акт срещу полицай, оказал помощ на шофьор да избегне наказателна отговорност и използвал служебното положение за набавяне на облага и упражняване на влияние

8 Март 2016 г.

Окръжна прокуратура-Пловдив внесе в съда обвинителен акт срещу Костадин Илиев, на 40 г. от гр. Пловдив, по пет обвинения – за оказване помощ на шофьор, предизвикал катастрофа, да избегне наказателна отговорност; за използване на служебното положение за набавяне на облага; за приемане на дар, който не му се следва, както и за незаконно държане и придобиване на боеприпаси  и неправилното им съхранение – престъпления по чл. 294 ал. 4 във връзка с чл. 20 ал. 2 във връзка с ал. 1 и по чл. 283 и по чл. 304б и по чл. 339 ал.1 и по чл. 338 от Наказателния кодекс. 

Окръжна прокуратура-Пловдив внесе в съда обвинителен акт срещу Костадин Илиев, на 40 г. от гр. Пловдив, по пет обвинения – за оказване помощ на шофьор, предизвикал катастрофа, да избегне наказателна отговорност; за използване на служебното положение за набавяне на облага; за приемане на дар, който не му се следва, както и за незаконно държане и придобиване на боеприпаси  и неправилното им съхранение – престъпления по чл. 294 ал. 4 във връзка с чл. 20 ал. 2 във връзка с ал. 1 и по чл. 283 и по чл. 304б и по чл. 339 ал.1 и по чл. 338 от Наказателния кодекс. По същото дело като обвиняеми са привлечени и Иван Саравски, на 36 г., от гр. Пловдив, за нарушаване на правилата за движение при управление на моторно превозно средство, при което е настъпила смърт и деецът е избягал от местопроизшествието – престъпление по чл. 343 ал. 3 във връзка с чл. 342 ал. 1 от Наказателния кодекс, и Тихомир Монев, на 35 г. от гр. Варна, и Борислав Ташев, на 32 г. от гр. Пловдив, за спомагане на лице да избегне наказателно преследване – престъпление по чл. 294 от Наказателния кодекс, и Сергей Джамбазов, на 39 г. от гр. Пловдив,  за това, че умишлено улеснил длъжностно лице – полицай, да използва служебното си положение да набави за себе и си и за него облага – престъпление по чл. 283 във връзка с чл. 26 ал. 1 във връзка с чл. 20 от Наказателния кодекс.

 

Обв. Иван Саравски е предаден на съд за това, че на 6 декември 2014 г. в гр. Пловдив, на бул. „Христо Ботев“, при управление на лек  автомобил „Ауди А3“, с пловдивска регистрация, е нарушил правилата за движение като по непредпазливост е причинил смъртта на Петко Петков, на 84 г., от гр. Пловдив, като деянието е станало на пешеходна пътека, и не е уведомил МВР, не е оказал помощ на пострадалия, и е избягал от местопроизшествието.

 

Обв. Костадин Илиев е предаден на съд и за това, че в периода от 12 януари 2015 г. до 25 март 2015 г. в гр. Пловдив, при условията на продължавано престъпление, на три пъти, в качеството си на длъжностно лице – полицай в сектор „Пътна полиция“ при ОД на МВР-Пловдив, като извършител и в съучастие със Сергей Джамбазов, като помагач, е използвал своето служебно положение да набави за себе си и за другиго противозаконна облага в размер на 220 лева. Той е помогнал в два случая да се извърши по-бърза регистрация на моторно превозно средство в сектор „Пътна полиция“-Пловдив, и в трети – помогнал на друго лице да премине преглед за техническа изправност и да пусне спрян от движение лек автомобил „Тойота Хайлукс“.

Обв. Костадин Илиев е предаден на съд за това, че като подбудител и помагач е спомогнал Иван Саравски да избегне наказателно преследване, като е дал съвет на Тихомир Монев да бъде намерено друго лице, което да заяви пред органите на МВР, че е управлявал автомобил, причинил ПТП, вместо Саравски. В хода на разследването е било проведено претърсване и изземване в дома на обв. Илиев, разрешено от Окръжен съд-Пловдив. При това процесуално действие са били иззети 89 бойни пистолетни патрони, които държал  без разрешение. Част от тях съхранявал в нарушение на установените правила.

Обв. Костадин Илиев е предаден на съд и за това, че от 23 август 2014 г. до 20 март 2015 г. в гр. Пловдив е поискал и приело от Н.У. дар, който не му се следва – пари в общ размер от 1 800 лева, за да упражни влияние при вземане на решения от длъжностни лица за намаляване изтърпяването на наказание лишаване от право да управлява МПС.

Обв. Тихомир Монев е предаден на съд за това, че на 6 декември 2014 г. поискал от Костадин Илиев да даде съвет как Саравски да избегне наказателно преследване след пътно транспортно произшествие, след което предал този съвет на Саравски.

Обв. Борислав Ташев е предаден на съд за това, че на 6 декември 2014 г. е спомогнал на Иван Саравски да избегне наказателно преследване, като се е представил вместо него пред полицейски орган за водач на лек автомобил „Ауди А3“ и заявил същото в разпит в качеството на свидетел.

Обв. Сергей Джамбазов е предаден на съд за това, че в периода от 12 януари 2015 г. до 25 март 2015 г., на три пъти, като помагач, в съучастие с Костадин Илиев,  като извършител, умишлено го е улеснил чрез използване на служебното си положение да набави за себе си и за него противозаконна облага в общ размер на 220 лева. 

По делото са разпитани 42 свидетели, извършени са експертизи и др.