По искане на Окръжната прокуратура в Шумен съдът задържа под стража трима наркоразпространители, един е с мярка за неотклонение „Домашен арест“

29 Февруари 2016 г.

По искане на Окръжната прокуратура в Шумен в събота, 27 февруари 2016 г., състав на Шуменския окръжен съд взе постоянни мерки за неотклонение „Задържане под стража“  спрямо 29-годишния Т.Д., 34-годишния В.Ив., 25-годишния Вл. Г., а на 39-годишния Св.Д. наложи домашен арест  заради здравословното му състояние и бременната му съпруга.

По искане на Окръжната прокуратура в Шумен в събота, 27 февруари 2016 г., състав на Шуменския окръжен съд взе постоянни мерки за неотклонение „Задържане под стража“  спрямо 29-годишния Т.Д., 34-годишния В.Ив., 25-годишния Вл. Г., а на 39-годишния Св.Д. наложи домашен арест заради здравословното му състояние и бременната му съпруга. Четиримата са обвинени от Окръжната прокуратура в Шумен за държане на високорискови вещества с цел разпространение при условията на опасен рецидив за В. Ив., Вл. Г. и Св. Д. - престъпление по член 354а, ал. 2, т. 4, във връзка с член 354а, ал. 1, пр. 3 и 4 от НК, във връзка с член 20, ал. 2, във връзка с член 29,б. б. Единственият с чисто съдебно минало – Т. Д., е обвинен в същото обвинение, но само за съучастие с другите трима.

На 24 срещу 25 февруари 2016 г. след дълго наблюдение на действията на четиримата наркоразпространители  ОД на МВР пристъпила към реализация. Те са задържани първоначално за 24 часа по Закона за МВР, а след повдигането на обвинение от Окръжната прокуратура в Шумен е внесено и искането за определяне на постоянни мерки „Задържане под стража“.  

Извършени са обиски, претърсване и изземане на различни адреси и автомобили, ползвани от обвиняемите наркоразпространители. 34-годишния В.Ив. наел апартамент под наем, който бил ползван като депо за наркотици. Когато полицаите пристъпили към обиск в депото, Т. И. изхвърлил от терасата пакет с наркотични вещества. Друг полицейски екип, който очаквал подобни действия и стоял пред входа на кооперацията, успял да установи точно от коя тераса и кой  прави опит да се освободи от складираните наркотици.

Иззети са различни по вид високорискови наркотични вещества – амфетамини на бучки и прах и метаамфетамини – 85 грама, както и канабис – 30 грама. Окръжната прокуратура в Шумен е назначила химическа експертиза на откритите в депото и на други места наркотици. Четиримата обвиняеми са държали над половината от пазара на наркотици в областта.