Обвинен в трафик на мигранти наруши самоволно домашния арест и отиде на дискотека. Съдът го задържа под стража

24 Февруари 2016 г.

Бургаският окръжен съд потвърди определение на Районния съд  в града и задържа под стража Димитър Стойчев.  Той  е обвинен за това, че на 23.10.2015г. в гр. Бургас, в съучастие с други лица, с цел да набави за себе си  или другиго противозаконна имотна облага, подпомогнал 36 чужденци (мигранти), които не са български граждани, да пребивават на територията на Р. България (без надлежна виза или друго разрешение) - престъпление по чл.281, ал.2, т.2, и т.5, вр. с ал.1, вр. чл.20, ал.2 от НК.

    Бургаският окръжен съд потвърди определение на Районния съд  в града и задържа под стража Димитър Стойчев.  Той  е обвинен за това, че на 23.10.2015 г. в гр. Бургас, в съучастие с други лица, с цел да набави за себе си  или другиго противозаконна имотна облага, подпомогнал 36 чужденци (мигранти), които не са български граждани, да пребивават на територията на Р. България (без надлежна виза или друго разрешение) - престъпление по чл.281, ал.2, т.2, и т.5, вр. с ал.1, вр. чл.20, ал.2 от НК.

      С определение на Бургаския районен съд, спрямо Стойчев е взета първоначална мярка „задържане под стража“, която е изменена с друго определение на същия съд  от 08.12.2015г. в „домашен арест“, която е трябвало да изтърпи в дома си в с.Дебелт, общ.Средец.

       Стойчев, обаче е нарушил домашния арест. На 17.02.2016г., с ново определение, Бургаският районен съд определя Стойчев да бъде задържан под стража. Това определение бе обжалвано днес в Окръжния съд.

         Прокурорът определи жалбата на Стойчев като неоснователна. Той поиска от Окръжния съд да потвърди определението на предходната инстанция и обвиняемия да бъде задържан под стража. Представителят на държавното обвинение мотивира искането си с факта, че  полицията в гр.Средец е установила, че на 06-07. 02.2016 г., Стойчев се е намирал в питейно заведение в центъра на село Дебелт. Така той е нарушил наложената му мярка „домашен арест“.

       Съдът се съобрази с мотивите на прокурора и определи мярка  за неотклонение „задържане под стража“ на обвиняемия.

     Определението на Окръжен съд –Бургас не подлежи на обжалване.