Върховната административна прокуратура (ВАП) обобщи резултатите ...

2 Декември 2008 г.

Върховната административна прокуратура (ВАП) обобщи резултатите от извършената проверка за законност, разпоредена от главния прокурор на Р. България по предоставени от министъра по европейските въпроси – г-жа Г. Грънчарова и министъра на държавната администрация и административната реформа – г-н Н. Василев материали ...

Върховната административна прокуратура (ВАП) обобщи резултатите от извършената проверка за законност, разпоредена от главния прокурор на Р. България по предоставени от министъра по европейските въпроси – г-жа Г. Грънчарова и министъра на държавната администрация и административната реформа – г-н Н. Василев материали, засягащи прилагането на незаконосъобразни регулаторни режими при регистриране на търговски обекти в 95 общини.

По указание на ВАП окръжните прокуратури в страната задълбочено и в кратки срокове са проверили данните предоставени от министрите за прилагането на такива режими в посочените общини и са предприели действия по реда на надзора за законност. Наред с това ВАП разпореди на окръжните прокуратури да изискат и извършат проверки и на всички други наредби действащи в общините, освен изброените в сигнала на двамата министри. При установяване на наредби или части от тях, с които в нарушение на Закона за ограничаване на административното регулиране и административния контрол върху стопанската дейност /ЗОАРАКСД/, под различни форми са въведени ограничителни режими във връзка с упражняване на стопанска дейност, да предприемат предвидените в закона действия.

Видно от обобщените от ВАП резултати, във връзка с установените от окръжните прокуратури подзаконови нормативни актове, действащи в нарушение на закона, от прокуратурите са внесени в административните съдилища 56 броя протеста на основание чл.186, ал.2 АПК срещу незаконосъобразни актове на общините. В общинските съвети са внесени за разглеждане 29 броя предложения на основание чл.145, ал.1 т.6 ЗСВ за промени на незаконосъобразни актове на общините. В хода на проверката, след проведени работни срещи между представители на прокуратурата и общинските власти, са инициирани 45 броя заседания на общинските съвети за отмяна на незаконосъобразни актове. До приключване на проверката прокуратурата е способствала, в рамките на своите правомощия, за привеждане в съответствие със закона на 130 наредби или части от тях, с които в нарушение на ЗОАРАКСД под различни форми са били въведени ограничителни режими по упражняване на стопанска дейност от търговските субекти.