Главният прокурор Сотир Цацаров се срещна със следователите от Столичния следствен отдел

23 Февруари 2016 г.

„Никога не са унищожавани документи по дела – обратното би било престъпление. Няма и липсващи писмени доказателства и протоколи по делата, водени в Столичното следствие. Унищожавани са били работни копия, без гриф за класифицирана информация и без касателство към същината на водените досъдебни производства. Безкрайно унизително е ровенето по кофите зад гърба на колегите“. Това заяви главният прокурор Сотир Цацаров на среща с всички магистрати от Следствения отдел към Софийска градска прокуратура (СО-СГП) на 23 февруари 2016 г.

„Никога не са унищожавани документи по дела – обратното би било престъпление. Няма и липсващи писмени доказателства и протоколи по делата, водени в Столичното следствие. Унищожавани са били работни копия, без гриф за класифицирана информация и без касателство към същината на водените досъдебни производства. Безкрайно унизително е ровенето по кофите зад гърба на колегите“. Това заяви главният прокурор Сотир Цацаров на среща с всички магистрати от Следствения отдел към Софийска градска прокуратура (СО-СГП) на 23 февруари 2016 г. Той се позова на резултатите от назначената спешно проверка от градския прокурор (приложение на пълния текст на проверката). Поводът за срещата бяха изявленията на следователя от СО-СГП Бойко Атанасов пред медиите. „Това не е събрание, на което да оценим или да осъдим поведението на колегата Атанасов. Всеки е свободен да казва и да говори това, което прецени, пред медиите. Единственото условие е да има истина и морал", подчерта главният прокурор. Следователят Атанасов заяви, че стои зад думите си, казани пред медиите, но не пожела да ги повтори пред присъстващите. От него не беше даден и отговор на въпроса защо счита, че създаването на сектори в СО-СГП е незаконно, след като Административен съд – София е оставил без разглеждане негова жалба и е преценил, че в рамките на компетентността на административния ръководител е да разпредели дейностите в ръководения от него отдел. Самият г-н Атанасов е бил ръководител на подобен сектор преди години.

Следователите от СО-СГП посочиха пред главния прокурор, заместника му Борислав Сарафов и градския прокурор на София Христо Динев проблемите си с кадрова обезпеченост, с недокомплект на техника и материали. Разпределението на дела е по ресори, а не по специални случаи, заявиха следователите от СО-СГП.

На 29 февруари 2016 г. г-н Цацаров ще се срещне със следователите в секторите в СО-СГП за решаване на техни конкретни искания, свързани с бързината на разследването и извършване на първоначални следствени действия по „горещи следи“. „Не мога да ви обещая чудеса, но мога да обещая това, което е в рамките на възможното, да бъде направено“, подчерта още главният прокурор.