Окръжна прокуратура-Хасково внесе обвинителен акт за трафик на хероин за 2,1 млн. лева. от Турция през България за Холандия

23 Февруари 2016 г.

Окръжна прокуратура-Хасково внесе в съда обвинителен акт срещу Реджеп Мурад, български гражданин, и Мехмет Сафранти, холандски гражданин от турски произход, за трафик на 29,8 кг. хероин, за над 2,1 млн. лева, от Турция през България за Холандия. 

Окръжна прокуратура-Хасково внесе в съда обвинителен акт срещу Реджеп Мурад, български гражданин, и Мехмет Сафранти, холандски гражданин от турски произход, за трафик на 29,8 кг. хероин, за над 2,1 млн. лева, от Турция през България за Холандия. 

53-годишният Реджеп Мурад и 39-годишният Мехмет Сафранти са предаден на съд за това, че без надлежно разрешително в съучастие, първия като извършител и втория като помагач, са пренесли през границата на страната високорисково наркотично вещество, като предметът на престъплението е в особено големи размери и деянието представлява особено тежък случай – престъпление по чл. 242 ал. 4 във връзка с ал. 2 във връзка с чл. 20 ал. 2 от Наказателния кодекс. 

 

Реджеп Мурад живял на квартира и работил в гр. Бреда, Кралство Нидерландия до месец декември 2013 г. По време на престоя си там се запознал с Мехмет Сафранти. В началото на август 2014 г. Сафранти се обадил на Мурад, който си бил в България, и му казал, че имал работа за него, но трябвало да пътува до Турция, за да му обясни подробно. Двамата се срещнали на 13 август 2014 г. в гр. Истанбул. Мехмет съобщил на българина, че трябвало да пренесе от Турция до Холандия хапчета „виагра“ или „екстази“ срещу възнаграждение. Мурад приел. Той бил пристигнал в гр. Истанбул с микробус, марка „Мерцедес Вито“, който Сафранти взел за около час. През това време в автомобила в тайник били поставени пакетите с хероин.  Сафранти върнал микробуса и обяснил на Мурад, че трябва да стигне за осем дни до гр. Бреда, Холандия, където щял да го потърси и да му даде 5 000 евро възнаграждение за пренесените „хапчета“. Сафранти щял да пътува до там със самолет.

 

На 15 август 2014 г. Реджеп Мурад преминал държавната граница от Турция в България, като се установил на трасе „Входящи леки автомобили  и автобуси“ на ГКПП-Капитан Андреево. При извършена щателна митническа проверка на микробус, марка „Мерцедес Вито“, който той шофирал, под задната седалка бил открит тайник, в който са намерени и иззети 60 пакета с кафяво прахообразно вещество. След като разбрал, че пратката не е доставена, Мехмет Сафранти пристигнал в гр. София, където на 21 август 2014 г. е бил задържан, както и Реджеп Мурад.

По делото е била назначена физико-химическа експертиза, която е установила, че откритото вещество в пакетите е хероин с общо тегло 29,826 кг на обща стойност 2 186 640 лева.

Разпитан на досъдебното производство Реджеп Мурад се е признал за виновен и е дал обяснения. Мехмет Сафранти  не се е признал за виновен. Той е с взета постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“ от Окръжен съд-Хасково и се намира в затвора в гр. София. Реджеп Мурад е с мярка за неотклонение „домашен арест“.

Обвинението се доказва от разпити на свидетели, протоколи за оглед на местопроизшествието, от претърсвания и изземвания, веществени доказателства, експертизи, данни от използвани специални разузнавателни средства и др.