Районна прокуратура-Велико Търново предаде на съд мъж, шофирал след употреба на алкохол и заредил бензин, без да плати

22 Февруари 2016 г.

Районна прокуратура-Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу  48 –годишен мъж за това, че в район на бензиностанция управлявал автомобил след употреба на алкохол и  заредил бензин, без да плати.

Районна прокуратура-Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу  48 –годишен мъж за това, че в район на бензиностанция управлявал автомобил след употреба на алкохол и  заредил бензин, без да плати.

 Обвинението срещу Иван И.  е за това, че на  06.02.2016 г. в гр. В. Търново, в района на бензиностанция,  управлявал моторно превозно средство – „Фиат Типо” с концентрация на алкохол в кръвта си над 1,2 на хиляда – 1,32 на хиляда, установено по надлежния ред с техническо средство  Дрегер – престъпление по чл. 343 б, ал. 1 от НК.

Срещу него е повдигнато и обвинение за това, че по същото време и място, с цел да набави за себе си имотна облага възбудил и поддържал заблуждение у продавач-консултант в бензиностанцията, че има намерение и възможност да заплати зареденото от него гориво – 48,65 литра бензин  на стойност 90 лева и 18.99 литра пропан - бутан на стойност 15 лева, с което причинил на дружеството  имотна вреда в размер на 105 лв., представляваща стойността на незаплатеното гориво, като измамата представлява опасен рецидив – престъпление по чл. 211, пр. 2 вр. чл. 209, ал. 1 вр. чл. 29, ал. 1, б. „а“ и ”б” от НК.

Обвиняемият Иван И. е  правоспособен водач, като  има наложени множество административни наказания за нарушение на ЗДвП.  Същият е осъждан многократно за престъпления от общ характер.

На 06.02.2016 г., след като употребил алкохол, Иван управлявал в гр. Велико  Търново лек автомобил „Фиат Типо”. Независимо че нямал  никакви пари, решил да зареди гориво на бензиностанция. Това бил правил и друг път, за което е бил  осъден. Спрял на  бензиностанцията и помолил - продавач - консултант  да зареди в автомобила 48,65 литра бензин А95Н-1 на стойност 90 лева и допълнително 18.99 литра пропан - бутан на стойност 15 лева. Докато зареждал газта, служителят забелязал, че от резервоара изтича гориво, поради което помолил Иван да заплати горивата и да напусне района на бензиностанцията, за да не възникне пожар. Обвиняемият   заявил, че ще се върне да ги заплати по-късно. Опитал се да потегли, но се блъснал в бордюра на тротоара на изхода на бензиностанцията. Водачът видимо бил употребил алкохол, завалял думите и залитал. Пристигналите полицейски служите установили 1,32 промила алкохол в кръвта.

Предстои насрочване на делото за разглеждане  от Районен съд-Велико Търново.