Осем месеца затвор за шофиране със 7,56 промила алкохол постигна Районна прокуратура-Пловдив

19 Февруари 2016 г.

На 18 февруари 2016 г. по внесен обвинителен акт на Районна прокуратура-Пловдив, по бързо производство, е наложено наказание лишаване от свобода в размер на 8 месеца ефективно при общ режим по отношение на Румен П., на 43 г., за шофиране след употреба на алкохол над 1,2 на хиляда – престъпление по чл. 343б ал. 1 от Наказателния кодекс. Районен съд – Пловдив е постановил да му бъде отнето свидетелството за правоуправление за три години

На 18 февруари 2016 г. по внесен обвинителен акт на Районна прокуратура-Пловдив, по бързо производство, е наложено наказание лишаване от свобода в размер на 8 месеца ефективно при общ режим по отношение на Румен П., на 43 г., за шофиране след употреба на алкохол над 1,2 на хиляда – престъпление по чл. 343б ал. 1 от Наказателния кодекс. Районен съд – Пловдив е постановил да му бъде отнето свидетелството за правоуправление за три години.

На 13 февруари 2016 г., около 18 часа, Румен П. шофирал лек автомобил „Пежо 306“ в посока Карлово, а в другата лента се движел лек автомобил „Фолксваген Пасат“. До разклона за с. Войнягово в непосредствена близост двете коли се разминали и отбили вдясно. Лекият автомобил „Пежо 306“, с пловдивска регистрация, спрял в банкета, а втората кола встрани на пътя. Водачът на лекия автомобил „Фолксваген Пасат“  слязъл и се насочил към водача на автомобила „Пежо 306“. Отворил вратата на колата и установил, че Румен П. бил в неадекватно състояние и силно лъхал на алкохол. Междувременно на тел. 112 са били извикани полицаи от РУ на МВР-Хисар, които веднага се отзовали на местопроизшествието.

Същите констатирали, че водачът Румен П. в крайно неадекватно състояние и поради  това, че силно е лъхал на алкохол, са го поканили и той е дал съгласието да бъде изпробван с техническо средство „Алкотест дрегер“. Издишаният от Румен П. въздух в уреда е отчел 7,56 промила алкохол. Той  отказал да даде кръвна проба.

Румен П. е заявил пред полицаите, както и на другия шофьор, че много съжалява за случилото се и че от предната вечер и на самия ден е употребявал алкохол, без да конкретизира вида и марката. Признал, че той е шофирал автомобила си. След това същият е отведен в сградата на полицията в гр. Хисар, където на основание Закона за МВР е бил задържан за 24 часа. 

В съдебната зала Румен П. изразил съжаление за постъпката си, признал се е за виновен, не е давал обяснения и не е споделил колко алкохол е изпил. 

След произнасяне на присъдата, постановена по реда на съкратено съдебно следствие, в гореуказаната насока на наложено наказание Районен съд-Пловдив е променил наложената мярка за неотклонение от „подписка“ в „задържане под стража“ и Румен П. е бил отведен веднага от съдебната зала в ареста в гр. Пловдив.

Съдебният акт не е окончателен и подлежи на обжалване пред Окръжен съд-Пловдив.