Потвърждаване на осъдителната присъда на убиеца на Вероника поиска Апелативна прокуратура-Велико Търново

15 Февруари 2016 г.

         Апелативна прокуратура-Велико Търново  защити тезата на обвинението и пледира потвърждаване на осъдителната присъда на убиеца на Вероника.

Апелативна прокуратура-Велико Търново  защити тезата на обвинението и пледира потвърждаване на осъдителната присъда на убиеца на Вероника. В съдебно заседание днес прокурорът заяви, че жалбата на подсъдимия Здравков е неоснователна и че размерът на наложеното наказание лишаване от свобода е законосъобразно  и правилно  определен.   Представителят на апелативна прокуратура поиска присъдата на първоинстанционния съд да бъде потвърдена и  уточни, че осъдителния диспозитив е определен при отегчаващи отговорността обстоятелства.

        Делото в Апелативен съд-Велико Търново  е образувано по въззивна жалба на подсъдимия Илиян Здравков с искане за намаляване размера на наказанието. Той беше признат за виновен и осъден от Окръжен съд-В. Търново на 30 години лишаване от свобода  при строг режим за това, че на 28.02.2015 г. в гр. В. Търново,  отнел от владението на Вероника Здравкова чужди движими вещи на обща стойност 401,81 лева,  като употребил за това сила, деянието е придружено с убийството на 24-годишната студентка и е извършено в условията на опасен рецидив – престъпление по чл. 199, ал. 2, т. 2, алт. 1 във връзка с чл. 199, ал. 1, т. 4, във връзка с чл. 198, ал. 1, алт. 1, във връзка с чл. 29, ал. 1, б. „а” и б. „б” от НК. Здравков е осъден да заплати по 100 000 лева обезщетение за нанесени неимуществени вреди на близките на убитото момиче.  

         Предстои Апелативен съд – Велико Търново да се произнесе с решение в законовия срок.