Районна прокуратура-Русе предаде на съд двама за кражба на вещи от цветни метали, които продали на вторични суровини

10 Февруари 2016 г.

Районна прокуратура-Русе внесе в съда обвинителен акт срещу двама мъже за извършена кражба на вещи от цветни метали, които продали на вторични суровини. По отношения на единният, деянието е извършено в условията на опасен рецидив - престъпление по чл.196, ал.1, т.2 вр. чл.195, ал.1, т.3, пр.1, т.4, пр.2 и т.5 вр. чл.194, ал.1 от НК

Районна прокуратура-Русе внесе в съда обвинителен акт срещу двама мъже за извършена кражба на вещи от цветни метали, които продали на вторични суровини. По отношения на единният, деянието е извършено в условията на опасен рецидив - престъпление по чл.196, ал.1, т.2 вр. чл.195, ал.1, т.3, пр.1, т.4, пр.2 и т.5 вр. чл.194, ал.1 от НК. 

Обвинението срещу Теодор В.  и Мирослав А. е за това, че за времето  19 - 20.03.2015г. в с.Николово, обл.Русе, след предварителен сговор, чрез използване на техническо средство – чук и секач и чрез разрушаване  на преграда здраво направена за защита на имот, отнели чужди движими вещи -  електрожен, медни тръби, ел.удължител и капак за меден казан, всичко на обща стойност 230 лева от владението на собственика, без негово  съгласие с намерение противозаконно да ги присвоят, като случая не е маловажен. По отношение на  Теодор В.  деянието е извършено в условията на опасен рецидив.

Двамата обвиняеми се  познавали от четири години. Ден преди кражбата Мирослав  споделил с Теодор, че негов близък роднина има къща в с.Николово. В гаража на къщата имало електрически инструменти и вещи от цветни метали, които могат да откраднат. Великов, който не работел и към този момент  бил многократно  осъждан за престъпления против собствеността се съгласил веднага. Още на следващият ден двамата мъже  отишли до имота на пострадалия в с.Николово. Изчакали да се стъмни и след като се уверили, че  в жилището няма никой разбили решетката на прозореца и влезли в гаража. От помещението откраднали  електрожен, електрически удължител, три медни тръби и капак за меден казан. На място разглобили електрожена и нагънали металите за по-удобно пренасяне.  В дома на Теодор  изгорили изолацията на кабелите и отделили медта от бронза. На следващият ден  продали всичко на пункт за изкупуване на метали, за сумата от  131 лв, която разделили.

Обвиняемият Теодор, който е осъждан, е с взета мярка за неотклонение "задържане под стража".

Предстои насрочване на делото за разглеждане от Районен съд - Русе.