Апелативна прокуратура във Варна поиска от съда да потвърди постоянната мярка „Задържане под стража“ за участник в отвличане, действал при условията на опасен рецидив

9 Февруари 2016 г.

Представител на Апелативната прокуратура във Варна поиска от състав на Апелативния съд в града да потвърди наложената с определение на Окръжния съд постоянна мярка „Задържане под стража“ спрямо А. Иванов, обвинен в отвличане на варненеца Й. Радев в, извършено в съучастие с още четирима обвиняеми. До съдебното заседание във въззивния съд се стигна след жалба на обвиняемия срещу мярката  за неотклонение „Задържане под стража“, която му наложи състав на Окръжния съд във Варна.

Представител на Апелативната прокуратура във Варна поиска от състав на Апелативния съд в града да потвърди наложената с определение на Окръжния съд постоянна мярка „Задържане под стража“ спрямо А. Иванов, обвинен в отвличане на варненеца Й. Радев в, извършено в съучастие с още четирима обвиняеми. До съдебното заседание във въззивния съд се стигна след жалба на обвиняемия срещу мярката  за неотклонение „Задържане под стража“, която му наложи състав на Окръжния съд във Варна.  Според прокуратурата жалбата на А. Иванов е неоснователна, съществува реална опасност той да се укрие или да извърши друго престъпление. Представителят на обвинението се позова и на предишните осъждания на обвинения в отвличане А. Иванов, който е действал при условията на опасен рецидив.

На 16 януари 2016 г. А.Иванов заедно с Е. Димитров, който има повдигнато обвинение и за грабеж, Н. Николов, Г. Цветанов и Ал. Колев отвлекли насила Й. Радев, като за целта използвали електрошок. След това жертвата била натъпкана в багажник на автомобил и отведен в дома на А. Иванов, където едно денонощие той бил малтретиран, включително и с дървен чук. Побоят над пострадалия Радев бил заснет от извършителите с мобилен телефон. Той успял да се спаси от насилниците си с бягство  , когато те заспали, и да подаде сигнал в полицията.  

Съучастниците на Иванов – Е. Димитров и Н. Николов, са с мярка за неотклонение „Задържане под стража”, Ал. Колев е под „домашен арест”, а Г. Цветанов  - с парична гаранция от  5000 лева . Варненският апелативен съд прие аргументите на Апелативната прокуратура и потвърди определението на първата инстанция Иванов да остане в ареста с постоянна мярка „Задържане под стража“ като законосъобразна.