Двама осъдени за шофиране след употреба на алкохол след одобрени споразумения на Районна прокуратура – Тетевен

19 Януари 2016 г.

         Двама мъже шофирали след употреба на алкохол са осъдени по бързи производства  след одобрени от съда споразумение,  постигнати от Районна прокуратура –Тетевен.

Двама мъже шофирали след употреба на алкохол са осъдени по бързи производства  след одобрени от съда споразумение,  постигнати от Районна прокуратура –Тетевен.

Наказание от  шест месеца лишаване от свобода , което на основание чл. 66 ал.1 от НК е отложенo с тригодишен изпитателeн срок и осем месеца  лишаване от право да управлява МПС е наложено на Иван Д.  Мъжът е осъден по бързо производство, като е признат за виновен за това, че на 02.01.2016г. около 18 ч. в с.Рибарица, Ловешка обл., е управлявал лек автомобил “ФОЛКСВАГЕН ПАСАТ”,  с концентрация на алкохол в кръвта над 1,2 на хиляда, а именно: 3,16  на хиляда, установено по надлежния ред с техническо средство- дрегер - престъпление по чл.343 б, ал.1  от НК.

 За същото деяние, отново по бързо производство, след одобрено от съда споразумение и Христомир Н. е осъден на осем месеца лишаване от свобода, което на основание чл. 66 ал. 1 НК е отложено с три години изпитателен срок. Той е признат за виновен за това, че на 03.01.2016 г., около 02:30 часа в гр. Тетевен, е управлявал моторно превозно средство - лек автомобил Опел „Корса” с концентрация на алкохол в кръвта над 1.2 промила на хиляда, а именно 2.48 промила, установено по надлежния ред по метода на Видмарк - престъпление по чл. 343б, ал. 1  от НК, както и за това, че на  на 03.01.2016 г., около 02.30 часа,  управлявал лек автомобил Опел „Корса, без свидетелство за правоуправление в едногодишния срок от наказването му по административен ред за управление на МПС, -престъпление по чл. 343в, ал. 2 вр. с ал. 1 от НК.

 Споразуменията имат последици на влезли в сила присъди.