Ученици от Професионалната Природо-математическата гимназия „Нанчо Попович“ в Шумен гостуваха на Окръжната прокуратура в Деня на отворените врати

25 Октомври 2024 г.

Ученици от 11б клас на ППМГ „Нанчо Попович“ в град Шумен гостуваха на Окръжната прокуратура в града. Те бяха посрещнати от административният ръководител – окръжен прокурор Орлин Куздов, прокурор Елица Янчева и съдебния служител Росица Маринова.

Първо учениците бяха поканени в съдебна зала, където всеки от тях получи папка с материали, съдържаща извадки от нормативни документи, уреждащи статута на прокуратурата в Съдебната власт и компетенциите на прокурора.

Окръжният прокурор Куздов запозна младежите с особеностите на един съдебен процес – как протича съдебното заседание, какви са функциите на прокурорите в него, какво е участието им в съдебната фаза на един процес, кои са другите участници в тази фаза на едно дело.

След това единадесетокласниците имаха възможността да посетят работните места и на съдебните служители. Получиха информация за това какъв е реда за подаване на жалби и сигнали, как се приемат те в деловодството, как се разпределят за работа от магистратите.

Учениците показаха силен интерес към прокурорската работа, задаваха адекватни и актуални въпроси и спомогнаха за това срещата да бъде ползотворна и за двете страни. Част от тях дори разкриха своите намерения да превърнат правото в своя професия.

Срещите с младежи от различни образователни институции са традиция, утвърдила се във времето. Тя има за цел да популяризира прокурорската професия и да запознае от първо лице учениците с функционирането на един от основните стълбове на властта в държавата – съдебната система. Денят на отворените врати е част от образователните инициативи на ВСС, които имат за цел да бъдат поставени основите за развитието на едно отговорно и активно общество.