За три дни Районна прокуратура-Кърджали постигна осъдителна присъда от 1,2 г. затвор при строг режим срещу пиян шофьор

13 Януари 2016 г.

53 нетрезви водачи на автомобили са осъдени през 2015 г. по споразумения и обвинителни актове на Районна прокуратура-Кърджали, образувани са 68 досъдебни производства

За три дни Районна прокуратура-Кърджали внесе обвинителен акт и постигна осъдителна присъда от една година и два месеца затвор при строг режим по незабавно производство срещу Енвер С., на 38 г., за управление на моторно превозно средство с концентрация на алкохол в кръвта над 0,5 на хиляда, установено по надлежния ред, след като вече е бил осъждан за такова престъпление  – престъпление по чл. 343б, ал. 2 от Наказателния кодекс.

На 9 януари 2016 г., в централната част на гр. Кърджали, е бил спрян за проверка лек автомобил, марка „Опел Астра“, с кърджалийска регистрация, шофиран от Енвер С. Извършена е проверка на шофьора с уред „дрегер“, който установил концентрация на алкохол в кръвта от 1,82 промила. Водачът е отказал да даде кръвна проба.  На 12 януари  2016 г. Районен съд-Кърджали е наложил на водача и глоба от 520 лева, и отнел шофьорската му книжка за 18 месеца. Енвер С. е извършил деянието в изпитателния срок по предходно условно осъждане за шофиране без свидетелство за правоуправление, заради което той ще изтърпи и наложеното му за това наказание от четири месеца лишаване от свобода. 

От януари до декември 2015 г. Районна прокуратура-Кърджали е образувала общо 68 досъдебни производства за шофиране в нетрезво състояние – престъпление по чл. 343б от Наказателния кодекс.  За същия период в Районен съд-Кърджали са били внесени 29 обвинителни акта и са сключени 32 досъдебни споразумение, осъдени са 53 лица по същия текст от закона.