За две седмици в Районна прокуратура – Стара Загора са наблюдавани 9 досъдебни производства за подпомагане на чужди граждани да преминат незаконно през страната

10 Септември 2024 г.

Девет новообразувани досъдебни производства за подпомагане на чужденци да преминат през страната са наблюдавани от Районна прокуратура – Стара Загора през последните две седмици. Четири от тях са били започнати като бързи и са приключили с осъждане на лицата с влязъл в сила съдебен акт в рамките на три дни. По тези дела са наложени условни наказания и глоби в общ размер на 4700 лева. Отделно са постановени и глоби в общ размер на 28 110 лева като равностойност на превозните средства, с които са били извършени деянията. Автомобилите не са били собственост на обвиняемите.

По осем от досъдебните производства са установени извършителите на престъплението по чл. 281, ал. 2, във връзка с ал. 1 от Наказателния кодекс – незаконно подпомагане на мигранти да преминат през страната, повдигнати са им обвинения и по искане на наблюдаващите прокурори са взети от съда мерки за неотклонение „задържане под стража“.

Всички обвиняеми са чужди граждани – естонски, молдовски, украински, румънски и др. Установено е, че те са получили предложение в социалните мрежи да извършат превоз на бежанци срещу заплащане и са пристигнали в България. Предоставяни са им били автомобили, с които отивали до посочено място и вземали мигрантите.