28-годишна жена е привлечена към наказателна отговорност и задържана за срок до 72 часа от Районна прокуратура-Шумен за държане на марихуана и амфетамин

4 Септември 2024 г.

Районна прокуратура-Шумен привлече към наказателна отговорност за държане на високорискови наркотични вещества без надлежно разрешително 28-годишна жена, живуща в областния град. Ц.М. е задържана за срок до 72 часа с постановление на наблюдаващия случая прокурор. Тя е криминално проявена и осъждана, като е търпяла наказание „лишаване от свобода“ за срок от 11 месеца за държане и разпространение на забранени субстанции до октомври 2023 година.

Ц.М. е задържана около обяд на 3 септември 2024 г., след като спрямо нея е извършена полицейска проверка. Младата жена опитала да избяга от органите на реда и да изхвърли наркотиците, които носела със себе си, но действията й били възпрепятствани. Полицейските служители иззели пакетче с тегло около 4 грама със суха тревиста маса, която реагирала на полевия тест за марихуана, пакетче с около 7 грама вещество, показало белези на амфетамин, и 70 броя таблетки от лекарствен продукт, за чиято употреба се изиска специално лекарско предписание. Назначени са експертизи, които да установят точния вид и количества на иззетите вещества.

28-годишната жена е обвинена за престъпление по чл. 354а, ал. 3, т. 1 от НК, за което се предвижда наказание „лишаване от свобода“ за срок от 1 до 6 години и налагане на глоба в размер от 2000 до 10 000 лева.

Работата по случая продължава под ръководството и надзора на Районната прокуратура в Шумен. В съда вече е внесено искане за налагане на най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо обвиняемата. Предстои в рамките на днешния ден да стане ясно решението на компетентния съд.