Специализираната прокуратура предаде на съд за изнудване двама полицаи и частен охранител

12 Януари 2016 г.

Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд обвинителен акт срещу двама полицейски служители и охранител в частна охранителна фирма за изнудване чрез заплахи и побой.

Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд обвинителен акт срещу двама полицейски служители и охранител в частна охранителна фирма за изнудване чрез заплахи и побой. През периода 19 май –

14 юни 2015 г. те рекетирали двама длъжници с по 42 000 лева с намерението да присвоят сумите за себе си (престъпления по чл. 214, ал.2 и чл. 213а,ал.2 от НК).

Тримата са задържани на 14 юни 2015 г. при специализирана операция на Областна дирекция на МВР-Перник под ръководството и надзора на Специализирана прокуратура.

Обвинения са повдигнати на Иво Димитров – младши инспектор в отдел „Специализирани полицейски сили“ при СДВР, Красимир Михайлов – старши полицай в сектор „Охранителна полиция“ към Шесто РПУ при СДВР и Николай Асенов – сътрудник охрана в охранителна фирма „Аркус-сигурност-София“ ООД.

Тримата са родом от Перник и са били познати от години, което предопределило действията им в съдружие.

Според обвинителния акт Димитров и Михайлов набелязали жертвите си, и двете от гр. Перник, в началото на май 2015 г., след като научили за дълговете им към едно и също лице. Както и че срещу длъжниците са образувани изпълнителни дела, наложени са им запори и възбрани върху средства и имоти.

На 19 май 2015 г. вечерта, след като вече били привлекли за престъпните си намерения охранителя Асенов, тримата пристъпили към действия. Те подмамили първата си жертва да излезе от жилището си, като отвили бушона за електрозахранване на апартамента на длъжника и с маски на главите му нанесли тежък побой. Заявили, че вече дължи парите на тях, че ако не ги събере и предаде до 15 дни, ще стане страшно, в т.ч. за членовете на цялото му семейство.

Ден по-късно, на 20 май 2015 г., причакали втората си жертва пред детска градина, където с удар в лицето и същите заплахи дали срок да събере и да им предаде парите до 8 юни 2015 г. Същия ден отново отправили по телефона (и не за последен път нататък) заплахите си към първата жертва.

На 14 юни 2015 г. едно от рекетираните лица подготвило с предварително маркирани от полицията банкноти на обща стойност 200 лв. няколко „пачки“ от изрязани вестници (известни в престъпния свят като „кукли“). Заявил на изнудвачите, че е събрал сумата. След две промени на мястото за предаване на парите, той хвърлил от балкона си плик с „парите“ на Асенов, който имал задачата да ги прибере. Веднага след това, тримата рекетьори са задържани.