Окръжна прокуратура-Бургас ръководи разследването по досъдебно производство, образувано за контрабандно пренасяне на 436 килограма хероин

12 Август 2024 г.

Окръжна прокуратура-Бургас ръководи досъдебно производство, образувано за контрабандно пренасяне на 436 килограма хероин. Наркотичното вещество бе задържано от митническите служители на едно от бургаските пристанища. Количеството е рекордно за Бургас от времето, от което се води статистика. 

Подробности за случая предоставиха пред медиите днес окръжният прокурор на Бургас Георги Чинев, наблюдаващият прокурор Андрей Червеняков, Стефан Бакалов – началник отдел „Борба с наркотрафика“ в Централно митническо управление и Иван Соколов – началник сектор „Борба с наркотрафика“ в  ТД Митница Бургас.

Те съобщиха, че хероинът е открит на 09.08.2024 г. при митническа проверка на ремарке, което е пристигнало с кораб от грузинския град Батуми до едно от бургаските пристанища. По документи в него са били превозвани 4 машини за полагане на кабели с дестинация от Киргизстан до Гърция през България. Служители от отдел „Борба с наркотрафика” към ТД Митница Бургас селектират ремаркето с товара за щателна митническа проверка. То е проверено със специализирана рентгенова апаратура. Установени са подозрителни зони в превозваните в ремаркето четири машини за полагане на кабели. При последвалото извършване на физическа проверка са установени тайници във фабрични кухини в машините, които са заварени и без пряк достъп. В тайниците са открити 434 полиетиленови пакети, съдържащи бежово прахообразно вещество, което при тестването с полеви наркотест е реагирало положително за хероин.

Общата стойност на открития хероин възлиза на около 70 млн. лева по цени на съдопроизводството.

Видео