По искане на Районна прокуратура-Стара Загора съдът задържа двама обвиняеми румънски граждани за подпомагане на мигранти да преминат незаконно през страната

25 Юли 2024 г.

Днес, 25 юли 2024 г., по искане на Районна прокуратура – Стара Загора Районен съд – Чирпан определи мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо Й.Л., на 25 г. , и Й.К., на 30 г., румънски граждани. Те са привлечени като обвиняеми за това, че на 23.07.2024 г., около 05,40 ч., на автомагистрала „Тракия“, км 188, обл. Стара Загора, чрез използване на моторно превозно средство - автомобил „Фолксваген“, са подпомогнали 12 чужденци, всички мъже, граждани на Мароко, да преминат през страната в нарушение на закона – престъпление по чл. 281 ал. 2 т. 1 пр. 1 т.5 и т.6 вр. ал. 1  от Наказателния кодекс.

Установено е, че автомобилът, управляван от Й.Л.,  е бил спрян за полицейска проверка на км 188 на автомагистрала „Тракия“, обл. Стара Загора. В него се намирали чуждите граждани. Като пътник в колата е пътувал Й.К. Чужденците, на възраст от 18 г. до 24 г.,  са пътували в посока към гр. София. Те са настанени в миграционен център у нас. 

Определението на Районен съд – Чирпан подлежи на протест или обжалване пред Окръжен съд – Стара Загора.