Мъж и жена са обвинени по две досъдебни производства на Софийска районна прокуратура за противозаконно подпомагане на чужденци да преминават през страната

19 Юли 2024 г.

Софийска районна прокуратура привлече към наказателна отговорност мъж и жена по две досъдебни производства за противозаконно подпомагане на чужденци да преминат през страната.

На 17.07.2024 г. в района на пътен възел „Ботевградско шосе“ -„Софийски околовръстен път“ в гр. София, обвиняемият М.М. с цел да набави за себе си имотна облага, противозаконно подпомогнал 8 граждани на Сирия да пребивават и преминават в страната в нарушение на закона. М.М. ги е превозвал от неустановено място на границата между Република България и Република Турция към гр. София с лек автомобил, марка „Форд“.

На 18.07.2024г. около 05,30 ч. на АМ „Тракия“ в гр. София, обвиняемата В.П. противозаконно подпомогнала 11 сирийски граждани да преминат в страната. Тя ги е транспортирала с лек автомобил, марка „Мерцедес“.

По двата случая са образувани досъдебни производства за престъпления по чл. 281, ал. 2, т. 1, т. 4 и т. 5 вр. ал.1 вр. от  НК , за които се предвижда наказание „лишаване от свобода“ за срок от 2  до 10 години и глоба от 5000  до 20 000 лева.

М.М. и В.П. са задържани с постановления на наблюдаващите прокурори за срок до 72 часа.

Предстои да бъде внесено искане в Софийски районен съд за налагане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо обвиняемите.