Окръжна прокуратура-Бургас задържа за срок до 72 часа български и румънски граждани, обвинени в опит за контрабанда на високорискови наркотични вещества на обща стойност 1 200 000 лева

17 Юли 2024 г.

Окръжна прокуратура-Бургас задържа за срок до 72 часа българския гражданин В.П. и румънския гражданин Е.М. Те са обвинени за това, че са направили опит контрабандно да пренесат високорискови наркотични вещества през границата на страната в Република Турция. Наркотиците са били укрити на борда на яхта. Опитът за контрабанда е останал недовършен, поради намесата на българските гранични полицаи и митнически служители, проверили плавателния съд.

Престъплението е осъществено на 16.07.2024 година на ГКПП „Царево“. Подробности от разследването разкриха пред представители на медиите днес окръжният прокурор на Бургас Георги Чинев, главен комисар Антон Златанов - директор на Главна дирекция „Гранична полиция“, Ирина Димова, зам.-директор на Териториална дирекция Митница Бургас, и Иван Пасков - началник отдел „Митническо разузнаване и разследване“ при Териториална агенция Митница Бургас.

Движението на плавателният съд на българска територия е било контролирано. При влизането си на територията на пристанището в град Царево двамата обвиняеми са заявили желание да преминат на турска територия. Граничните полицаи и митническите служители са извършили проверка по метода „анализ на риска“ минути преди плавателният съд да се отправи към турски териториални води. При проверката в спалното помещение на яхтата са открити над 120 пакета суха тревна маса - марихуана, хапчета екстази и кокаин. Общата стойност на наркотичните вещества по цени на съдопроизводство възлиза на над 1 200 000 лева. Яхтата, в която наркотиците са укрити, е собственост на българско търговско дружество. Към настоящия момент тя е иззета.

Предстои Окръжна прокуратура-Бургас да внесе в съда искане за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ по отношение на двамата обвиняеми.   

Видео