Десет години „лишаване от свобода“ за опит за убийство и незаконно държане на огнестрелно оръжие в гр. Благоевград

16 Юли 2024 г.

С осъдителна присъда от 10 години „лишаване от свобода“ приключи делото на Окръжна прокуратура – Благоевград на първа съдебна инстанция с подсъдимия Б.В.

49-годишният мъж е бил привлечен към наказателна отговорност, а впоследствие и предаден на съд за извършени от него престъпления по чл. 116, ал. 1, т. 4, пр. 3, т. 6, пр. 1, вр. чл. 115, вр. чл. 18, ал. 1 от НК и по чл. 339, ал. 1, пр. 3 от НК – опит за умишлено убийство на повече от едно лице, по начин, опасен за живота на мнозина, и за незаконно държане на огнестрелно оръжие.

В хода на разследването е било установено, че Б.В. имал спорадични отношения с А.С. След последната им раздяла той търсел всякакви възможности да я види отново.

На 13.11.2023 г. подсъдимият пристигнал в гр. Благоевград. В района на детските площадки в ж.к. „Еленово“ видял А.С. с децата ѝ и техния баща Т.М., които седели на пейката и разговаряли.

Това го ядосало и той тръгнал право към тях. Приближавайки ги, извадил пистолет, м. „Walter PP”, и го насочил срещу двамата. Натиснал спусъка, но не успял да произведе изстрел.

Изплашени от случващото се, А.С. и Т.М. побягнали. В следващия момент подсъдимият Б.В. махнал предпазителя на пистолета, прицелил се и стрелял в тичащата жена. Уцелил я в областта на гръдния кош и продължил да я преследва. Пострадалата се опитала да напусне местопроизшествието, но вследствие на загуба на сили паднала в близост до жилищен блок.

По време на случващото се наоколо играели деца. Случаен свидетел подал сигнал на телефон за спешни случаи 112.

Междувременно Б.В. произвел изстрел и срещу Т.М., но не го уцелил. Опитал да стреля отново, но установил, че пълнителят на пистолета е изпаднал. Непосредствено след това спокойно се отдалечил от местопроизшествието. Стигнал до ЖП спирка в квартал „Струмско“ с намерение да отпътува с влак, но бил установен от полицейските служители и задържан.

Действията по разследването на образуваното досъдебно производство, ръководени от Окръжна прокуратура – Благоевград, са приключили за 6 месеца, след което извършителят е бил предаден на съд с внесен обвинителен акт.

Осъдителната присъда на първоинстанционния съд подлежи на обжалване и протест в законоустановения срок пред Софийски апелативен съд.