Изготвено е заключението на съдебно-медицинската експертиза, назначена по следствено дело, образувано за смъртта на 32-годишен мъж, настъпила в арестно помещение на РУ на МВР-Ямбол

12 Юли 2024 г.

Във връзка с множество запитвания от представители на медиите, свързани с разследването по следствено дело, образувано за смъртта на 32-годишен мъж в арестно помещение на РУ на МВР-Ямбол, Окръжна прокуратура-Ямбол съобщава, че назначената от наблюдаващия прокурор съдебно-медицинска експертиза е изготвена. 

Заключението на вещото лице, което е осъществило експертизата, показа, че причина за настъпване на смъртта е остра дихателна недостатъчност вследствие механична асфикция, което се дължи на обесване. Според вещото лице при външния оглед и аутопсията на трупа не са установени видими травматични увреждания в областта на главата, мозъка и мозъчните обвивки. Не са установени и кръвонасядания, наранявания или подутини, което според вещото лице показва, че смъртта се дължи на механична асфикция, а не на травми на пострадалия, причинени приживе.

По делото е осъществен оглед на местопроизшествие, разпитани са шестима свидетели. Назначена е и химико-токсикологична експертиза на кръвта на пострадалото лице, която към настоящия момент не е изготвена.

Приобщени са и записите от камерите в арестното помещение. Предстои те да бъдат обект на видео-техническа експертиза, която също ще бъде назначена по досъдебното производство.