Районна прокуратура – Монтана предаде на съд обвиняем за неизпълнение на заповед за защита от домашно насилие и причиняване на телесни повреди

5 Юли 2024 г.

Районна прокуратура – Монтана внесе в съда обвинителен акт срещу И.С. (на 56 години), привлечен към наказателна отговорност за неизпълнение на съдебна заповед и причиняване на телесни повреди – престъпления по чл. 296, ал. 1 от НК; чл. 131, ал.1, т. 5а и т. 12, вр. чл. 130, ал. 2 от НК и по чл. 131, ал. 1, т. 12, вр. чл. 130, ал. 1 от НК.

Обвиняемият И.С. и Д.С. имали сключен граждански брак. С течение на времето отношенията между двамата се влошили. По молба на жената била издадена и му била връчена Заповед за защита по гражданско дело на Районен съд – Лом. Било му указано да се въздържа от извършване на домашно насилие по отношение на съпругата си, както и да я доближава.

Въпреки това на 10.11.2023 г. на ул. „Георги Димитров“ в с. Якимово, област Монтана, обвиняемият нарушил съдебната заповед - отправил обидни думи по адрес на Д.С., доближил я и я залял с чаша с кафе. Продължил с хвърлянето на камъни по нея, ударил я с юмрук в лицето.

Пострадалата успяла да се обади на брат си В.П. и да му съобщи за случващото се. Той незабавно тръгнал към местопроизшествието, където бил нападнат от обвиняемия.

По случая е било образувано досъдебно производство. Възложени са и са изготвени съдебномедицински експертизи, от които е видно, че на пострадалите Д.С. и В.П. са били причинени телесни повреди, изразяващи се в отоци, кръвонасядания и охлузвания.

Предстои делото да продължи в съда.