След двумесечно „разглеждане на делото“ ученици постановиха 10-годишна ефективна присъда в симулиран съдебен процес по действителен случай - за катастрофа с фатален край

4 Юли 2024 г.

Успешно ново партньорство в съдебно-образователната сфера: Апелативният съд и Апелативната прокуратура във Варна, и Школата по гражданско образование „Младежки парламент – Европейски мост“ към Общинския детски комплекс осъществиха симулиран съдебен процес.

В продължение на близо 3 месеца 16 младежи положиха старание, упоритост, любознателност и интелект, за да навлязат в специфична и непозната им правна материя. В поредица от срещи, разделени на групи в зависимост от ролите си в процеса, те получиха ценни знания и насоки от менторите си: наказателният съдия Светослава Колева и прокурор Милена Гамозова. Младите хора бяха подкрепяни и насърчавани от ръководителя на школата Добринка Костова.

Момичетата и момчетата първо се запознаха с фактите от реалния съдебен казус, който предстоеше да разиграят – катастрофа между лека кола и велосипедист, завършила със смъртта на човека с колелото. Ориентираха се в правните норми, заложени в Наказателния кодекс, Наказателно-процесуалния кодекс, Закона за движение по пътищата и други нормативни актове.  

Тримата „прокурори“ изготвиха обвинителния акт. След като се запознаха със съдържанието му, подсъдимият и четиримата му адвокати съгласуваха защитната теза. Кулминация на положените усилия бе проведеното открито съдебното заседание. „Служители на съдебната охрана“ конвоираха подсъдимия и осигуряваха реда в залата. „Съдебният състав“ от трима съдии и двама съдебни заседатели конституира „роднина на починалия“ в качеството на граждански ищец и частен обвинител. Заседанието бе протоколирано от „съдебен секретар“ и отразено в телевизионен репортаж от „репортер“. В истински емоционален и юридически сблъсък се превърнаха пледоариите, в които адвокати и прокурори спореха за обстоятелствата в катастрофата и правната квалификация на деянието – дали подсъдимият е шофирал с превишена скорост, бил ли е правоспособен водач на МПС, карал ли е в позволената лента от пътното платно, избягал ли е от местопроизшествието, бил ли е мъжът с колелото пешеходец или велосипедист при пресичането, какъв е бил неговият принос за настъпването на престъпния резултат. В крайна сметка съдебният състав реши: изправеният на съд е виновен, трябва да бъде лишен от свобода за 10 години и да изплати 50 хиляди лв. на гражданския ищец – за претърпените неимуществени вреди.

Всички присъстващи получиха удостоверения и бяха сърдечно поздравени за прилежността си от съдия Янко Янков от Апелативния съд - докладчикът, разгледал действителното въззивно дело и от председателя на Варненската адвокатска колегия Тодор Касабов. Съдия Светослава Колева и прокурор Милена Гамозова не скриха задоволството си от прогреса на своите възпитаници. Гости на заседанието бяха Галина Минчева от Окръжната прокуратура - прокурор пред първата инстанция в реалния процес, директорът на ОДК Монка Николова, началникът на Районен център 112 Десислава Димитрова и говорителят на ОД на МВР Светла Златева.

Участието в симулирания процес даде нови знания по наказателно право на учениците и ги накара да погледнат от друг ъгъл на пътната безопасност.