Софийска районна прокуратура обвини и задържа шведски гражданин, заканил се с убийство на жена и й нанесъл телесна повреда

1 Юли 2024 г.

Софийска районна прокуратура привлече към наказателна отговорност 25-годишен мъж с шведско гражданство, заканил се с убийство на жена и й нанесъл телесна повреда.

На 28.06.2024 г. около 21,30 часа в жилище в кв. „Манастирски ливади“ в гр. София, обвиняемият Ж.В. ударил няколко пъти с дървена летва тялото, лицето и главата на Н.Б. Вследствие на ударите й причинил лека телесна повреда. Обвиняемият се заканил с убийство на жената, като държал нож в ръцете си и й казал: „Избери си с кой нож да те убия“. Деянията са извършени в условията на домашно насилие.

По случая е образувано досъдебно производство за престъпления по чл. 131, ал.1, т.5а, вр. чл. 130, ал.2 от НК и по чл. 144, ал.3, т.1 и т.3, вр. ал. 1 от НК, за които се предвижда наказание „лишаване от свобода“.

С постановление на дежурен прокурор Ж.В. е задържан за срок до 72 часа.

Днес, 01.07.2024 г., наблюдаващ прокурор внесе в Софийски районен съд искане за определяне на мярка „задържане под стража“ спрямо обвиняемия.