Петима мъже са привлечени към наказателна отговорност от Районна прокуратура – Разград във връзка с извършени хулигански действия срещу полицейски служители в село Ясеновец

1 Юли 2024 г.

Районна прокуратура - Разград привлече към наказателна отговорност петима мъже, двама от които непълнолетни, във връзка с извършени от тях хулигански действия спрямо полицейски служители в село Ясеновец. Работата по образуваното за случая от нощта на 29 юни 2024 година досъдебно производство продължава активно за изясняване на всички лица, участвали пряко в инцидента, както и за тези нанесли щети по служебния полицейски автомобил. До момента са извършени множество разпити на свидетели, претърсвания и разпознавания, целящи установяване по категоричен начин всички участници в непристойните действия срещу два полицейски екипа на ОД на МВР – Разград.

До инцидента се стигнало след като водач на автомобил опитал да избегне проверка от органите на реда около полунощ на 29 юни. Вместо да спре колата, той ускорил и опитал да избяга от полицейските служители и да се укрие. Докато бяга, водачът се блъснал последователно в контейнер за отпадъци и в електрически стълб. Установено е, че катастрофиралият автомобил се управлява от непълнолетен и неправоспособен 17-годишен младеж от селото.

Докато полицейските служители извършват своите задължения по служба, около тях се събрала група от жители на село Ясеновец, които започнали да ги псуват и обиждат, отправяли закани към тях и блъскали по служебния полицейски автомобил. За съдействие на място е изпратен още един полицейски патрул. Групата обградила и него, като насочила агресията си и към пристигналите допълнително полицаи. Катастрофиралият автомобил бил укрит, водачът му също. По-късно младежът е намерен, разпознат и провлечен към наказателна отговорност за престъпление по чл. 325, ал. 1 от НК.

По време на инцидента друг младеж – на 16 години, изкъртил една от регистрационните табели на служебен полицейски автомобил. Той също е привлечен към наказателна отговорност за извършеното деяние.

Други трима мъже – двама на 30 г. и един на 31 г., са привлечени към наказателна отговорност за това, че в съучастие като съизвършители, извършили непристойни действия грубо нарушаващи обществения ред, изразяващи явно неуважение към обществото и оказали съпротива на орган на властта, изпълняващ своите задължения по опазване на обществения ред.

При проявата били хвърлени камъни по служебните автомобили на полицаите, с един от които е счупено задно панорамно стъкло на един от тях. Работи се активно за установяване на фактическия извършител на това деяние с оглед привличането му към наказателна отговорност.