Софийска градска прокуратура участва в международно разследване за разкриване на престъпления, извършени в киберпространството

27 Юни 2024 г.

Софийска градска прокуратура (СГП) изпълни Европейска заповед за разследване (ЕЗР) на Прокуратурата в гр. Париж, Република Франция.  

ЕЗР е издадена на 28.05.2024 г., призната и изпълнена от СГП. Същевременно наблюдаващият прокурор от СГП е разрешил присъствието при изпълнение на ЕЗР на френски магистрати и служители от правоохранителните органи на Френската република.

Разследването във Франция се води относно администрирането на платформа coco.gg, предлагаща или улесняваща извършването на незаконни услуги – педофилия, сводничество, проституция, порнография, изнасилване и търговия с наркотици.  

В рамките на изпълнение на ЕЗР е разкрита банкова тайна, извършени са обиски, претърсвания и изземвания, разпити на свидетели. Действията по разследването са ръководени от прокурор в СГП, изпълнени от следовател в Следствения отдел на СГП. Оказано е съдействие от ГДБОП – МВР, относно логистика с френските правоохранителни органи.

В международното разследване са участвали Франция, България, Нидерландия, Унгария, Германия и Литва, като действията на територията на всички страни са координирани от Евроджъст.      

За повече информация:

https://www.lefigaro.fr/faits-divers/pedophilie-guets-apens-homophobes-le-parquet-de-paris-annonce-la-fermeture-du-site-coco-gg-20240625

https://www.lemonde.fr/pixels/article/2024/06/25/le-site-coco-gg-plaque-tournante-de-pratiques-illegales-ferme-sur-decision-du-parquet-de-paris_6243610_4408996.html