Съвместно изявление на и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов и посланика на САЩ Н.Пр. Кенет Мертен

26 Юни 2024 г.

Днес, 26 юни 2024 г., в Съдебната палата в гр. София и.ф. главен прокурор на Република България Борислав Сарафов и посланикът на Съединените американски щати в България Н.Пр. Кенет Мертен направиха изявление във връзка с провеждането на съвместно разследване срещу криминалната дейност на германската гражданка от български произход Ружа Игнатова и ръководената от нея финансова пирамида „OneCoin”.

И.ф. главен прокурор Борислав Сарафов подчерта необходимостта от сътрудничество на правоохранителните власти на отделните държави в противодействието на престъпления, които „акумулират значителни по своите мащаби финансови и материални активи, придобити по престъпен начин“.

Сарафов подчерта, че е привилегия и огромна отговорност като ръководител на българската прокуратура да е достоен партньор на Федералното бюро за разследване (ФБР) – „безспорно, най-добрата и най-мощна разследваща служба в света“. „Ние сме партньори в общата битка срещу престъпността и беззаконието. Тази битка е тежка и изисква непрестанни съвместни усилия и всеотдайност, за да отговорим на очакванията на обществото за справедливост“, каза Борислав Сарафов. Той съобщи, че предстои наред с делото, което се води в САЩ срещу Ружа Игнатова, да й бъде повдигнато задочно обвинение и у нас, което ще позволи стартиране на процедура по конфискация на незаконно придобитото от нея имущество.

Борислав Сарафов посочи, че при посещението му преди месец в централата на ФБР във Вашингтон съвместното разследване на американските и българските власти срещу Игнатова е било само едно от обсъдените криминални разследвания, в които са замесени български граждани, по които прокуратурата работи взаимно с партньорите от ФБР.

В изявлението си и.ф. главен прокурор изрази благодарност към Посолството на САЩ в България и ФБР, които оказват подкрепа на страната ни в реформирането, обучението и надграждането на професионалния капацитет на следствените служби у нас. Борислав Сарафов изрази очаквания, споделени и при визитата му в САЩ, че в кратки срокове България ще получи допълнителна подкрепа в разследванията срещу киберпрестъпленията, изразяващи се в увеличаване на мисията на САЩ у нас с федерален агент, с който българските институции да работят съвместно в сферата на киберпрестъпленията и събирането на електронни доказателства.

От своя страна посланикът на САЩ в България Н.Пр. Кенет Мертен обяви, че днес правителството на САЩ обявява награда в размер до 5 млн. щатски долара за информация, водеща до задържането и/или осъждането на Ружа Игнатова, която е разследвана за една от най-мащабните схеми за измами в историята за над 4 млрд. щатски долара.

„САЩ високо ценят партньорството ни с Главната прокуратура на България и с правоприлагащите органи и службите за сигурност на България, с които заедно полагаме усилия, за да изправим г-жа Игнатова и други престъпници пред правосъдието“, каза в своето изявление посланикът на САЩ в България Н.Пр. Кенет Мертен.