УЧЕНИЦИ ОТ УЧИЛИЩА В СОФИЯ И РЕГИОНА ПРЕДСТАВИХА СИМУЛИРАН СЪДЕБЕН ПРОЦЕС ПОД РЪКОВОДСТВОТО НА МАГИСТРАТИ ОТ СГП

26 Юни 2024 г.

Ученици от училища в София и региона - 18 СУ „Уилям Гладстоун“, 37 СУ „Райна Княгиня“, 91 НЕГ „Проф. Константин Гълъбов“, 93 СУ „Александър Теодоров-Балан“, 113 СУ „Сава Филаретов“, 123 СУ „Стефан Стамболов“, 203 ПЕГ „Св. Методий“ и ПГВМСС „Св. Георги Победоносец“ гр. Костинброд, влязоха в ролята на съдии, прокурори, защитници, подсъдими, свидетели и други участници в симулиран съдебен процес. Той се проведе на 25.06.2024 г. в зала 15 „Тържествена“ в Съдебната палата под ръководството на магистратите от Софийска градска прокуратура Капка Милева, Катерина Александрова и Елена Василева-Сукалинска.

Процесът е финалната част на Образователната програма на ВСС „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“

Събитието беше открито от административния ръководител - градски прокурор на Софийска градска прокуратура Илиана Кирилова и нейните заместници Десислава Петрова, Христо Кръстев и Иво Илиев.

За процеса беше избран казус, който се развива в училищен двор и разказва за разпространение на наркотични вещества, придружено от вербална и физическа агресия, довели до причиняване на средна телесна повреда.

Процесът се водеше от тричленен съдебен състав. Обвинението се представляваше от трима прокурори, които докладваха обвинителен акт срещу трима подсъдими, представлявани от шестима защитници. В хода на делото бяха изслушани множество свидетели, включително полицейски служители, поемни лица, както и няколко вещи лица. Присъдата на съда беше осъдителна спрямо двама от подсъдимите и оправдателна спрямо третия.

Симулираният процес позволи на учениците да вникнат в ролите на различните участници в наказателния процес, да се потопят в атмосферата на съдебното заседание, да творят те самите право, а на някои от тях – да изберат изкуството за доброто и справедливото за свой бъдещ професионален път.