Жена е предадена на съд от Районна прокуратура – Враца за причиняване на телесна повреда на бащата на детето й, извършено в условията на домашно насилие

25 Юни 2024 г.

Районна прокуратура – Враца, Териториално отделение – Бяла Слатина, внесе в съда предложение за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание на основание чл. 78а от НК спрямо 29-годишната Г.Г., обвинена за причиняване на лека телесна повреда в условията на домашно насилие. Деянието е квалифицирано по чл. 131, ал. 1, т. 5а, вр. чл. 130, ал. 2 от НК.

През 2023 г. Г.Г. заживяла на семейни начала с Н.Б. Същата година те станали родители на момче, но не след дълго се разделили.

Въпреки това скандалите помежду им продължили, като основният повод за влошените отношения помежду им бил упражняването на родителските права над малолетното им дете, както и пребиваването му.

На 14.09.2023 г. в обитаваното от Н.Б. жилище в гр. Бяла Слатина обвиняемата Г.Г. няколко пъти го ударила в областта на лицето. Мъжът подал сигнал на телефон 112 за случилото се.

По случая е било образувано досъдебно производство и изготвена съдебномедицинска експертиза, установила получената от пострадалия травма.

За това престъпление, извършено в условията на домашно насилие, законът предвижда наказание „лишаване от свобода“ до една година или пробация.

Предстои делото да продължи в съда.