Окръжна прокуратура – Велико Търново ще внесе искане за налагане на мерки за неотклонение „Задържане под стража“ на двама, извършили грабеж на малолетно момче и възрастен мъж

19 Юни 2024 г.

Окръжна прокуратура-Велико Търново наблюдава и ръководи разследването по образувано на 17.06.2024 г. досъдебно производство за извършени два грабежа – единият на малолетно момче, другият на 70-годишен мъж.

В хода на разследването са установени извършителите на деянията, като двамата са привлечени в качеството на обвиняеми, за това, че в съучастие помежду си – М.Й. като извършител, а В.Я. като подбудител и помагач, са отнели от владението на собствениците чужди вещи с намерение противозаконно да ги присвоят, като е употребена сила  - издърпали раницата от малолетно момче, което се прибирало към дома си, в която имало вещи на стойност 311 лева. По-късно, в района на автобусна спирка в града, отново използвайки сила издърпали чанта от ръката на  70-годишен мъж, с намиращите се в нея мобилен телефон и вещи на стойност 468 лева.

Деянието М.Й. е извършил в условията на опасен рецидив.

В.Я. е привлечен в качеството на обвиняем и за това, че на 17.06.2024 г. в гр. Велико Търново при условията на продължавано престъпление, на четири пъти, използвал дебитната карта на ограбения по-рано мъж, като извършил успешни плащания на ПОС терминал на обща стойност 142.08 лева – престъпление по чл. 249, ал. 1, вр. чл. 26, ал. 1 НК.

С постановление на наблюдаващия прокурор от Окръжна прокуратура Велико Търново, на 18.06.2024 г.  В.Я. и М.Й.  са  задържани  за срок до 72 часа.

Предстои внасяне на искания за налагане на мерки за неотклонение „Задържане под стража“  спрямо двамата.

Действията по разследването продължават под наблюдение на Окръжна прокуратура-Велико Търново.