Мъж, нападнал с нож дете в София, е задържан в изпълнение на указания на СРП

17 Юни 2024 г.

Софийска районна прокуратура постанови незабавно отвеждане на В.С., лице във влошено психично състояние по смисъла на чл. 153 от Закона за здравето, в лечебно заведение със спешен прием, където да бъде предаден на дежурен лекар за лечение.

Прокурорската преписка е образувана по повод подаден сигнал от бащата на В.С. до Софийска районна прокуратура от 10.06.2024 г. и не е свързана с медийните публикации за нападнато дете от 17.06.2024 г., по отношение на които към настоящия момент няма докладвана преписка в СРП.

След справка е установено, че е налице идентичност на лицето от разпространените публикации в средствата за масова информация и гражданина, срещу когото е подаден сигнала от 10.06.2024 г. Става въпрос за лице, живущо в гр. София, ж.к. „Люлин“, спрямо което са налице данни, че страда от психично заболяване и е опасно за околните.

На 12.06.2024 г. по указания на прокурор при Софийска районна прокуратура е възложена незабавна проверка, в рамките на която лицето е установено и задържано за предприемане на специализирани медицински грижи за овладяване на спешното му състояние.

Предстои да бъде преценена необходимостта от вземане на решение за провеждане на задължително лечение от страна на ръководителя на лечебното заведение, в което е настанен В.С., с мотивирано искане до Софийски районен съд.