Районна прокуратура - Пловдив повдигна седем обвинения за подпомагане на мигранти да преминат незаконно през страната

17 Юни 2024 г.

Районна прокуратура - Пловдив привлече като обвиняеми Д.Д., на 39 г.,  Л.Л., на 23 г., сръбски гражданин, В.Ж., на 22 г.,  сръбски гражданин, Н.Т., на 39 г., А.Д., на 34 г., В.С., на 43 г., и 30-годишната А.Т., българска гражданка от афганистански произход, за това, че на 14.06.2024 г., на автомагистрала "Тракия", обл.Пловдив, на км 116, в посока към гр. София с цел набавяне на имотна облага противозаконно подпомогнали 11 чужденци - граждани на Афганистан,  да преминат незаконно през страната. Деянието е извършено чрез използване на моторно превозно средство - автомобил "Фолксваген Туарег, и по начин опасен за живота на лицата, както и по отношение на непълнолетно момче, на 16 г., и на повече от едно лице. Престъплението е квалифицирано по чл.281 ал.2 вр.чл.20 ал.2 вр. ал.1 от Наказателния кодекс. 

По делото са извършени множество действия по разследването. 

Днес, 17 юни 2024 г., по искане на Районна прокуратура - Пловдив съдът определи мярка за неотклонение "задържане под стража" спрямо шестима от обвиняемите. 30-годишната жена е с определена мярка за неотклонение "домашен арест", която ще се проследява с електронна гривна. 

Подробности по случая бяха представени днес на съвместен брифинг на Районна прокуратура - Пловдив и МВР. В него участваха  Петър Петров, районен прокурор на гр. Пловдив, Димитър Костов, прокурор в Районна прокуратура - Пловдив, Мариян Митков, началник на отдел 11 при ГДБОП и Иван Куков от отдел 11 в ГДБОП.