Съдът в Силистра уважи исканията на Окръжната прокуратура и остави в ареста обвиняем за производство на синтетична дрога, държане и разпространение на наркотици, както и негов клиент

14 Юни 2024 г.

Окръжният съд в Силистра уважи като основателни исканията на прокуратурата за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо двама мъже, обвиняеми за престъпления, свързани с наркотични вещества.

36-годишеният Н.Н. от силистренското село Айдемир е привлечен към наказателна отговорност за това, че при условията на продължавано престъпление и опасен рецидив, произвел високорискови наркотични вещества, държал такива с цел разпространение и разпространил синтетична дрога. Освен това той е обвинен за това, че държал археологически обекти с белези на културно-исторически ценности, които не са идентифицирани и регистрирани по надлежния ред.

Той беше задържан на 11 юни 2024 година по време на специализирана полицейска операция на ОД на МВР – Силистра, реализирана под ръководството на Окръжната прокуратура в града. При претърсване на жилището му са намерени стъклени колби и други средства за производство на наркотични вещества. Иззети са също 6,5 грама метамфетамин.

Вторият обвиняем за престъпление по чл. 354а, ал. 1 - 46-годишният К.Г. от Русе, беше задържан на обществено място в Силистра, след като придобил забранени вещества от Н.Н. При личен обиск в чантичката му са намерени 49 грама амфетамин.

С постановление на наблюдаващ случая прокурор от Окръжна прокуратура-Силистра двамата бяха задържани за срок до 72 часа с оглед довеждането им в съда за определяне на мерки за неотклонение. Днес, състав на Окръжния съд реши да остави Н.Н. и К.Г. в ареста.

Определението подлежи на въззивна проверка от Апелативен съд-Варна.