След протест на Окръжна прокуратура-Варна подсъдим бе признат за виновен за убийство на жена, с която съжителствал, и получи наказание от 17 години и 6 месеца лишаване от свобода

13 Юни 2024 г.

Варненският апелативен съд призна за виновен мъж за това, че умишлено умъртвил жената, с която съжителствал, по особено мъчителен за нея начин, с особена жестокост и в условията на домашно насилие и му наложи наказание „лишаване от свобода“ за срок от 17 години и 6 месеца.

Делото е образувано по протест на Окръжната прокуратура във Варна срещу присъда на първоинстанционния съд, с която подсъдимият А.Т. бе признат за невинен по обвинението за извършено от него престъпление по чл. 116, ал. 1, т. 6, пр. 3 и пр. 4 и т. 6а във връзка с чл. 115 от НК и осъден за умишлено нанасяне на лека телесна повреда, вследствие на която по непредпазливост причинил смъртта на съжителката си. Със съдебния акт на първата инстанция мъжът e бил лишен от свобода за срок от 5 години. Наблюдаващият прокурор по делото е поискал подсъдимият да бъде признат за виновен по първоначалното обвинение от обвинителния акт – умишлено убийство, извършено с особена жестокост, по особено мъчителен за жертвата начин и при условията на домашно насилие, и спрямо него да бъде приложен законът именно за по-тежко наказуемото престъпление.

След като проведе задълбочено съдебно следствие с оглед изясняване на обективната истина и извърши анализ на всички доказателства по делото, Апелативният съд прие, че А.Т. е виновен по обвинението за убийство, а не за причиняване на телесна повреда, от която е последвала смърт. В хода на съдебния процес са взети предвид заключенията на вещите лица по назначените множество експертизи, както и събраните писмени доказателства и разпити на свидетели.

Престъплението, за което вече 51-годишният мъж е осъден, е извършено през 2020 година. На 13 срещу 14 юни след употреба на голямо количество алкохол пред магазин в село Аврен обвиняемият станал раздразнителен и агресивен. Това било обичайно за него и в такова състояние той често посягал физически на 32-годишната жена, с която съжителствал на семейни начала. Докато с жертвата се прибирали към дома си и непосредствено преди да влязат в къщата, в която живеели, той нанесъл множество удари с юмрук в главата на жената и по тялото й. Малко по-късно двамата си легнали. На следващия ден потърпевшата от побоя не станала от леглото. Тя била видимо неконтактна. Въпреки това обвиняемият не повикал лекар, не се погрижил за нея и през следващите дни.

На 16 юни близки на жената решили да я потърсят и я намерили в безпомощно състояние в дома й. Тя била откарана в болнично заведение, където след обстоен преглед били констатирани множество травматични увреждания по главата и тялото й. Установено било, че те са резултат на удари с или върху твърди тъпи предмети. Въпреки проведеното лечение пострадалата била в тежко състояние – в кома, и не дошла в съзнание. На 11 юли 2020 г. 32-годишната жена починала.

Решението на Апелативен съд-Варна подлежи на обжалване пред Върховен касационен съд.