Обвиняеми за тежка верижна катастрофа в района на гр. Сандански със загинали и причинени телесни повреди са предадени на съд

12 Юни 2024 г.

Окръжна прокуратура-Благоевград внесе за разглеждане в съда обвинителен акт по дело за пътнотранспортно произшествие на автомагистрала „Струма“ с двама загинали и причинени средни телесни повреди на други пострадали.

Тежкото ПТП e станало в ранната утрин на 05.02.2019 г. в района на гр. Сандански. Пътната обстановка била силно усложнена поради гъста мъгла и драстично намалената видимост.

29 моторни превозни средства, сред които товарни композиции, автобуси, лекотоварни и леки автомобили, станали участници в катастрофата.

В резултат на ПТП са били причинени физически травми на повече от 14 лица, в това число пътници и водачи, което наложило хоспитализацията им. Вследствие на претърпените тежки увреждания и настъпилите от тях усложнения двама от пострадалите починали.

Един мъж е загинал, сигнализирайки на попътно движещите се след него автомобили за настъпилото произшествие, при което бил ударен от товарна композиция. Според показанията на участници в катастрофата, които успели да го забележат преди това, предупредителните му действия довели до намаляване на скоростта на движение и предотвратяване на по-големи последици от автокатастрофата. За смъртта на лицето е било проведено отделно наказателно производство.

На участвалите в пътното произшествие моторни превозни средства са били причинени множество щети, като част от автомобилите са били повредени и негодни за употреба.

В хода на досъдебното производство, водено от Национална следствена служба, са били извършени множество експертизи, изследвания, огледи, разпити и проучване за причините и условията, довели до изключително тежкото пътно произшествие.

Причината за катастрофата с множество участници е несъобразената скорост на водачите на превозните средства с пътните условия – намалената видимост, която изисквала движение със скорост далеч по-ниска от разрешената в района на пътния участък - не повече от 30 км/ч.

Управлението с несъобразена скорост е довело до невъзможност за водачите да спрат автомобилите си своевременно, поради което е последвала верига от сблъсъци на попътно движещи се моторни превозни средства, довели до тежките последици. Освен това множество от травмите и материалните щети пострадалите лица са си ги самопричинили със собственото им виновно поведение.

В хода на разследването, след обстойно и задълбочено изследване на фактите по случая и експертната им оценка, е установено, че смъртта на двамата загинали, настъпила вследствие на претърпените травми при катастрофата, и причинените тежки травми на други участници в движението е резултат от проявеното виновно поведение на трима водачи – Г.З., И.Г. и С.С. Същите са били привлечени в качеството на обвиняеми от Окръжна прокуратура-Благоевград.

Предстои делото да продължи в съда.