Окръжна прокуратура-Хасково привлече като обвиняем и задържа български гражданин за опит за контрабанда на 3510 грама кокаин за 730 080 лева

12 Юни 2024 г.

Окръжна прокуратура-Хасково привлече като обвиняем С.М. на 22 години за това, че на 11.06.2024 г. на ГКПП „Капитан Андреево”, общ. Свиленград, обл. Хасково, без надлежно разрешително с лек автомобил с българска регистрация направил опит да пренесе през границата на страната от Република България в Република Турция високорисково наркотично вещество – кокаин, с общо бруто тегло 3 510 грама  на обща стойност 730 080 лева, като предметът на контрабандата е в особено големи размери, случаят е особено тежък. Изпълнителното деяние е останало недовършено по независещи от дееца причини /поради откриване на наркотичното вещество от митническите служители на МП „Капитан Андреево“/. Престъпление е квалифицирано по чл.242 ал.4 предл.1-во, вр.ал.2 предл.1-во, вр.чл.18 ал.1 от Наказателния кодекс.

На 11.06.2024 г. на ГКПП „Капитан Андреево“, в посока от Република България към Република Турция, на трасе изходящи леки автомобили и автобуси, се установил лек автомобил с българска регистрация, управляван от българския гражданин С.М., който пътувал сам. МПС било отклонено за щателна митическа проверка, при която в тайник в двигателния отсег на лекия автомобил, служителите на Агенция - Митници открили 3 пакета, съдържащи бяло прахообразно вещество. Тествано с полеви наркотест то реагирало на кокаин.

По случая е образувано досъдебно производство, което се провежда от разследващ митнически инспектор.

С постановление на наблюдаващия прокурор при Окръжна прокуратура-Хасково водачът на лекия автомобил С.М., на 22 г., е бил задържан за срок до 72 часа. Предстои Окръжна прокуратура-Хасково да внесе искане в съда за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо С.М.