Районна прокуратура-Велико Търново привлече като обвиняем и задържа за 72 часа неправоспособен шофьор, управлявал автомобил след употреба на наркотици и причинил пътнотранспортно произшествие

28 Май 2024 г.

Районна прокуратура-Велико Търново ръководи разследването по досъдебно производство, образувано на 28.05.2024 г. за това, че около 02,30 ч. на 28.05.2024 г. в гр. Велико Търново, ул. „Климент Охридски“ до № 30, е настъпило пътнотранспортно произшествие между лек автомобил „Порше Кайен“, управляван от неправоспособния водач Д.С., на 21 години, който последователно се блъснал в контейнер за смет, както и в три паркирани леки автомобила, при което по непредпазливост били причинени значителни имуществени вреди - престъпление по чл. 343, ал. 1, б. „а“, вр. с чл. 342, ал. 1, пр. 3 от НК.

В хода на разследването в условията на неотложност са извършени разпити на свидетели и оглед на местопроизшествие. Иззети са веществени доказателства, включително и лек автомобил „Порше Кайен“, който не е собственост на водача Д.С.

След анализ на събраните до момента доказателства Д.С. е привлечен в качеството на обвиняем за това, че:

1. На 28.05.2024 г. в гр. Велико Търново, пл. „Цар Иван Асен І“ и ул. „Климент Охридски“, противозаконно пречил на орган на властта – двама младши автоконтрольори - служители в сектор „Пътна полиция“ при ОД на МВР, гр. Велико Търново, да изпълнят задълженията си, регламентирани в чл. 165, ал.1, т.1 от ЗДвП, за контролиране правилата на движение и изправността на превозните средства, като не изпълнил многократно подадени разпореждания със светлинен и звуков сигнал, а именно като водач на МПС – лек автомобил, марка „Порше Кайен“, не изпълнил разпореждания на полицейските органи да спре за проверка след подадени светлинен и звуков сигнал на полицейски автомобил, съгласно чл. 170, ал. 3, пр. 4 от ЗДвП, за да му бъде извършена проверка - престъпление по чл. 270, ал.1, пр. 1 от НК.

2. На 28.05.2024 г. в гр. Велико Търново, по ул. „Климент Охридски“, управлявал лек автомобил след употреба на наркотични вещества - амфетамин и метамфетамин, установено по надлежния ред с техническо средство „Dreger Drug Test 5000” - престъпление по чл. 343б, ал. 3 от НК.

С постановление на наблюдаващия прокурор от Районна прокуратура-Велико Търново, обвиняемият Д.С. е задържан за срок до 72 часа и спрямо него предстои внасяне на искане в РС-Вeлико Търново за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Действията по разследването продължават под наблюдението на РП-Велико Търново. Предстои назначаването на експертизи, разпити на свидетели и други следствени действия. В зависимост от техния резултат ще бъде преценено дали са извършени и други престъпления от лицето, за които то да бъде обвинено.