По обвинителен акт на Окръжна прокуратура – Пловдив са осъдени трима обвиняеми на лишаване от свобода за изнудвания и измами

22 Май 2024 г.

Днес, 22 май 2024 г., по обвинителен акт на Окръжна прокуратура – Пловдив са осъдени А.Г., В.К. и С.П. за извършени измами и изнудване в гр. Пловдив и в с. Белозем, обл. Пловдив, в периода от декември 2021 г. до февруари 2023 г.

Окръжен съд – Пловдив е наложил на подсъдимата А.Г. за извършени измами и изнудвания наказание от 12 години лишаване от свобода при първоначален „строг“ режим, глоба в размер на 7000 лева и конфискация на ½ от имуществото й.

На В.К. съдът е наложил наказание от 11 години лишаване от свобода при първоначален „строг“ режим за извършена измама и изнудване, 6000 лева глоба и конфискация на ½ от имуществото.

На С.П. е наложено наказание от 7 години лишаване от свобода при първоначален „строг“ режим за извършена измама и изнудване, както и глоба в размер на 5000 лева.

По делото е установено, че тримата били роднини и не осъществявали трудова дейност. Те се сближавали с възрастни хора и такива в неравностойно положение. Въвеждали пострадалите в заблуждение, че са им били запорирани сметки, твърдели, че покривите на къщите им имат нужда от ремонт, както и че можели да им намерят евтини квартири. След изчерпване на тези възможности, пристъпвали към вербални закани срещу личността и имуществото на пострадалите, в резултат на което ги принуждавали да им дават пари, както и да теглят кредити и да им прехвърлят имоти. Общият размер на нанесените вреди на тримата пострадали е в размер на около 150 000 лева.    

Присъдата подлежи на протест и обжалване в 15-дневен срок пред Апелативен съд – Пловдив.