42-годишен чужденец е привлечен към наказателна отговорност за убийство на чужд гражданин в к.к. Св. Св. Константин и Елена, задържан е под стража

13 Май 2024 г.

В резултат от своевременно извършени процесуално-следствени действия от разследващ орган и наблюдаващ прокурор от Окръжна прокуратура – Варна по разследване на извършено предумишлено убийство на чужд гражданин в к.к. Св. Св. Константин и Елена на 8 юни 2023 година по начин, опасен за живота на мнозина, както и благодарение на активно извършените оперативно - издирвателни действия от служители на ОД на МВР във Варна и ГДНП, са събрани доказателства за авторството на престъплението. Към наказателна отговорност е привлечен 42-годишен чужденец с инициали М.О., чиято съпричастност към тежкото деяние е категорично установена още през юли 2023 година.

В хода на работата по издирването му е установено неговото местонахождение в страна от Европейския съюз. Поради законодателни слабости, касаещи европейската заповед за арест, след установяването му през август 2023 година, предаването му на българските власти не бе възможно. Приемане на законодателни промени в тази насока през декември дадоха нови възможности, бе издадена нова заповед за арест и на 7 февруари 2024 година М.О. е задържан. Предаден е на българските власти на 8 май. Незабавно наблюдаващият прокурор от Окръжна прокуратура – Варна отправи към съда искане за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“, което бе уважено на 10 май.

42-годишният обвиняем за престъпление по чл. 116 ал.1 т.6 и т.9 от НК бе оставен в ареста. Съдебният състав на собствено основание е направил преценка на събраните до момента доказателства и е приел, че са налице кумулативно изискуемите предпоставки на закона- че са налице достатъчно доказателства за да се направи обосновано предположение, че обвиняемият е извършил престъплението, в което е обвинен и, че са налице доказателства за това, че може да се укрие и да извърши престъпление и със свое определение е взел тази мярка за неотклонение.

Активната работа по разследването продължава. Мярката за неотклонение може да бъде обжалвана пред Апелативен съд – Варна.

Информация по случая бе предоставена на медиите от административния ръководител на Окръжна прокуратура – Варна Красимир Конов и от директора на ОД на МВР – Варна старши комисар Андрей Ангелов на съвместен брифинг.