Районна прокуратура-Велико Търново се самосезира и разпореди незабавно разследване на замърсяването при ремонта на пътната настилка в Прохода на Републиката

22 Април 2024 г.

Районна прокуратура-Велико Търново се самосезира по публикации в медиите за замърсяване на почвата при извършване на ремонт на пътната настилка в Прохода на Републиката и изхвърляне на фрезован асфалт извън предпазните огради на пътя.

Образувано е досъдебно производство за престъпление по чл. 352, ал.1 от НК, за това, че е допуснато замърсяване на почвата и тя е станала опасна за хора, животни и растения. Това бе съобщено на брифинг, в който участваха прокурор Тотко Тотев, говорител на районната прокуратура, и наблюдаващият прокурор Пламена Петкова-Димова.

Наблюдаващият по делото прокурор Пламена Петкова-Димова уточни, че разследването е възложено на ОДМВР-Велико Търново, като е указано извършването на незабавни действия. Днес се извършва оглед на местопроизшествие и изземване на проби. В тези процедури ще участват и експерти от РИОСВ-Велико Търново. Предстои да бъдат извършени разпити на свидетели, изискване на информация и документация от екоинспекцията, от възложителите и изпълнителите на строителството, както и да се установи какви количества строителни материали са изсипани сред природата и какви площи са замърсени. За замърсяване на околната среда, законът предвижда наказание  от 1 до 5 години лишаване от свобода, както и глоба от 5 000 до 30 000 лева, уточни наблюдаващият прокурор.

Тя изказа благодарност на гражданите за тяхната обществена реакция във връзка със заснемането и публикуването на деянието, като ги призова да сигнализират органите, като подават сигнал на ЕЕН 112 или по други начин, тъй като това би осигурило извършването на незабавни и неотложни действия за събирането на валидни доказателства.

„Информация за този драстичен случай добихме от публикации в медиите като до момента нямаме никаква информация по казуса от РИОСВ. Затова апелираме до всички институции, че е редно да бъдем уведомявани като компетентна инстанция, която да прецени дали има данни за извършено престъпление и съответно дали да се възложи проверка или да се образува производство", подчерта прокурор Тотко Тотев.

Действията по разследването продължават под ръководството на Районна прокуратура-Велико Търново.