Във връзка с множеството случаи на тежки пътнотранспортни произшествия (ПТП), предизвикани от водачи на моторни превозни средства (МПС), употребили алкохол и/или наркотични вещества и довели до телесни повреди или смърт, Софийска градска прокуратура (СГП) направи предложение за промени в приложимото законодателство.

Предложенията са изготвени на база анализ на делата за пътнотранспортни произшествия с причинена смърт или телесни повреди и са насочени към ускоряване и подобряване ефективността на разследванията на този вид престъпления.

Предложенията на СГП се отнасят до изменения в Наказателния кодекс (НК), Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) и Наредба № Н-1 от 14.02.2023 г. за вписването, квалификацията и възнагражденията на вещите лица, издадена от министъра на правосъдието, обн. ДВ, бр. 18 от 2023 г. (Наредбата). Обобщено те се състоят в следното:

  • въвеждането на критерии за срочност за изготвяне на експертиза;
  • въвеждането на мерки, които да подпомогнат ефективната работа на вещите лица, на които са възложени експертизи чрез избягване пренатоварването им и увеличаване на броя им;
  • увеличаване на срока на максималната продължителност на мерките за неотклонение задържане под стража и домашен арест от два месеца на осем месеца при обвинение за непредпазливо престъпление, при които е причинена смърт и които са с изключително висока степен на обществена опасност;
  • въвеждането на задължителна мярка за процесуална принуда временно отнемане на свидетелството за управление на моторно превозно средство в случаите на причинена смърт;
  • установяването на възможност за незабавно изземване на образци за сравнително изследване с цел установяване на употребата на алкохол и/или наркотични вещества от водачи на моторни превозни средства с последващ съдебен контрол;
  • въвеждането на възможност за събиране на трафични данни от мобилните оператори при разследване на престъпления – включително извършени по непредпазливост, с които е причинена смърт.

Становище по отправените от СГП предложения до днес са взели Министерство на вътрешните работи, като Министерство на правосъдието е съдействало за събирането на становища. Очакваме такива и от други институции.

В тази връзка СГП предвижда организиране на кръгла маса по поставените предложения. За участие във форума ще бъдат поканени заинтересованите институции включително и представители на законодателната власт. Целта на дебата ще бъде обмен на мнения и дискусия по тях с оглед постигането на конкретни предложения за създаване на прецизна нормативна уредба, която да подпомогне ефективната борба с нарушенията на пътните правила и тежките последици от тях.