По обвинителен акт на Окръжна прокуратура-Бургас бе наложено наказание „доживотен затвор без замяна“ на С.Р., подсъдим за убийство на мъж и жена

1 Март 2024 г.

По обвинителен акт на Окръжна прокуратура-Бургас бе наложено наказание „доживотен затвор без право на замяна“ по отношение на С.Р. Той е подсъдим за това, че умишлено е умъртвил 46-годишна жена от гр. Бургас, използвайки пистолет „Макаров“, който е бил със заличен фабричен номер. Престъплението е осъществено на 29.10.2020 г. в гр. Бургас. То е квалифицирано по чл.115 от НК.

С.Р. е подсъдим и за това, че противозаконно е умъртвил 28-годишен мъж от гр. Бургас. Престъплението е осъществено на 04.08.2021 г. в гр. Бургас с пистолет „Макаров“, който е бил със заличен фабричен номер. Убийството е извършено предумишлено от лице, извършило друго убийство, за което не е постановена присъда. Престъпното деяние е квалифицирано по чл.116., ал.1, т.9 и т.12, предл. второ, вр. с чл.115 от НК.

С.Р. е подсъдим и за това, че без да има разрешително е държал горепосочения пистолет, както и боеприпаси за него. Престъплението е осъществено в периода 29.10.2020 г. - 04.08.2021 г. в гр. Бургас, като на втората дата С.Р. е предал оръжието и боеприпасите (патроните) за него на друго лице – Д.Д. Престъплението е квалифицирано по чл.339, ал.1 от НК.

С.Р. е подсъдим и за това, че противозаконно е държал високорискови наркотични вещества – марихуана и смес от кокаин и пирацетам, които разпространил, предавайки ги на Д.Д. Общата стойност на наркотичните вещества възлиза на 452 лева по цени на съдопроизводството. Престъплението е осъществено на 04.08.2021 г. в гр. Бургас. То е квалифицирано по чл.354а, ал.1, предл. пето от НК.

Постановеното наказание е общо за всички престъпни деяния, за които С.Р. е подсъдим.

Присъдата на Окръжен съд-Бургас подлежи на обжалване пред Апелативния съд в града.