Прокурори от ВКП и ВАП участваха във форум за взаимното признаване на заповеди за замразяване и конфискация в ЕС

30 Ноември 2023 г.

Прокурорите от Върховна касационна прокуратура (ВКП) и Върховна административна прокуратура (ВАП) - Ваня Илиева и Десислава Пиронева, участваха в семинар по проблемите за замразяването и конфискацията на активи в рамките на ЕС, който се проведе в гр. Милано, Италия.

Прокуратурата на Република България (ПРБ) участва със статут на бенефициент в изпълнението на проект „Взаимно признаване на заповедите за замразяване и конфискация между ефективността и върховенството на закона“, финансиран по програма „Правосъдие“ на  ЕК, с координатор Университетът на Катания. Проектът има за цел да подобри прилагането на Регламент (EC) 1805/2018 за взаимно признаване на заповеди за замразяване и заповеди за конфискация.

Прокурор Илиева и прокурор Пиронева представляват ПРБ в рамките на проекта чрез изготвянето на четири доклада след приключването на всеки работен пакет. Докладите се отнасят до националните модели на конфискация, обхванати от Регламента, до пречките и правните въпроси по прилагането му, прилагането на Регламента спрямо юридически лица и предложения за реформи, както и относно Службата за възстановяване на активи в държавите-членки и управление на замразени активи.

Настоящият форум, в който участват и висши магистрати от Франция, Испания, Германия, Нидерландия, Литва, Румъния, Полша и др., се провежда в изпълнение на третия работен пакет от проекта, посветен на практическите пречки и правни въпроси, свързани със замразяването и конфискацията.