Прокурор от Върховна касационна прокуратура - участва в XV-та Годишна среща на Националните точки за контакт по борбата с престъпленията от омраза

22 Ноември 2023 г.

Прокурор Бойко Калфин от Върховна касационна прокуратура взе участие в XV-та Годишна среща на Националните точки за контакт по борбата с престъпленията от омраза, която е организирана от Бюрото за демократични институции и права на човека /БДИПЧ/ към Организация за сигурност и сътрудничество в Европа. Тя се проведе в периода 15-17 ноември 2023г в гр. Варшава, Полша.

Целта на проведеното международно събитие беше да се насърчи сътрудничеството в борбата с престъпленията от омраза, и да се подобри превенцията в тази насока. Над 50 участника /присъствено и посредством видеоконференция/ имаха възможност да обменят опит и най-добри практики в посочената област чрез разглеждане на казуси, фокусирани върху престъпления от омраза.

Откриването на събитието беше с приветствени слова, от Теа Джавиашвили-първи заместник директор на БДИПЧ към ОССЕ, която поздрави участниците и изрази задоволството си от това, че вижда толкова магистрати на едно място, обединени от идеята за сътрудничество и решаване на предизвикателствата пред професионалната общност.

Представители на изпълнителните власти на Грузия, Молдова, Ирландия и Франция презентираха добри практики при регистрация на сигнали, работа по случаи на престъпления от омраза и осъществяване на превенция при борбата с престъпления от този вид.

Участието на прокурор Бойко Калфин,беше важна стъпка за укрепване сътрудничеството и координацията в превенцията при престъпленията от омраза, като активното участие в дискусиите и позицията на представителя на ПРБ получи висока оценка за професионализма, адекватните и своевременни действия, които се предприемат при противодействието на  престъпленията от този вид.